null Les dones artistes protagonistes del Dia Internacional de les Dones a Gavà

. L’Espai Maragall serà l’escenari de l’homenatge a 23 dones de diferents disciplines artístiques . El sopar de dones, contacontes, activitats de sensibilització, música i propostes de les entitats configuren el programa entorn de la celebració del 8 de març


Sota el lema #GavàÉs DonaArtista, es commemorarà el Dia Internacional de les Dones que es viurà el proper 8 de març. Per l’ocasió s’ha programat tot un ventall d’activitats reivindicatives i de sensibilització amb l’objectiu de construir una ciutat més feminista.  Seguint la línia dels darrers anys, es farà un reconeixement a un grup de dones. En aquesta ocasió, les dones artistes seran les protagonistes donant visibilitat a la seva aportació a la societat.

La regidora d’Igualtat i Feminisme de l’Ajuntament, Gemma Badia ha manifestat que “Gavà no tenim un llegat de dones artistes. És per això que volem incentivar l’apoderament de les dones en els diversos àmbits culturals. Volem posar-les en valor, donar veu a les creadores,  a les artistes, perquè les dones fem cultura.

Badia ha explicat que “la major part de les aportacions culturals singulars que s’han fet a la nostra societat han estat obra d’homes, dels quals generalment coneixem els seus noms, la seva obra i la seva trajectòria. Tot i que moltes dones artistes han deixat la seva empremta, sovint no se les coneix, ni se’ls reconeix la seva autoria. En termes generals, elles continuen sent minoria. Tant és així, que quan es desconeix qui ha creat una obra, se la pressuposa masculina”.

L’acte d’homenatge tindrà lloc el dia 9 de març on 23 dones seran les protagonistes, valorant la seva feina artística, lúdica i professional. Les disciplines artístiques de les quals es farà el reconeixement seran: música, dansa, teatre, art urbà, art plàstic (escultura, pintura...). La novetat aquest any és el canvi d’escenari celebrant l’acte a l’Espai Maragall “un espai molt més adient per fer aquest reconeixement a dones artistes” ha afirmat Badia.

A banda, d’aquest acte d’homenatge la programació contempla el sopar de dones el divendres 6 de març, la presentació de llibres relacionats amb les dones; una visita al Parc Arqueològic amb una mirada de dona visualitzant la presència femenina a la prehistòria, al neolític i a les mines de Gavà; també hi haurà sessions de contes, xerrades, accions de sensibilització a les escoles i instituts. Així mateix, es projectarà el documental “Las sin sombrero 2” on precisament es parla de les artistes i intel·lectuals de la Generació del 27 que la història ha oblidat. Un film que reivindica aquesta necessitat de recuperar el paper de la dona a la història. A més, la música també tindrà un paper destacat amb el Cicle FemJazz on la primera protagonista d’aquest cicle de música jazz, Eva Fernández, cantant i saxofonista de Yo pregunto, reivindicarà la sensibilitat i la creativitat de les dones. Aquesta proposta s’iniciarà al mes de març i es programarà al llarg de l’any. La lectura del manifest i la manifestació de Barcelona completen la programació amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Badia ha fet una crida a la participació tot afirmant que “hem de reivindicar els nostres drets i recordar que encara existeix una bretxa salarial important, encara tenim violència masclista i encara ens queda molta feina per fer”.

 

Durant presentació, Gemma Badia, també ha volgut destacar el cartell d’aquest any tot explicant que “la seva autora, l’artista Kudhae, integrant de la comissió d’art urbà de Gavà ha volgut visualitzar l’art urbà aconseguit un resultat molt encertat en el seu disseny”.

 

Finalment Badia ha afirmat que “el 8 és una jornada de celebració però també de reivindicació de les dones per participar de forma igualitària en la societat. És l’excusa per visualitzar la diversitat de les dones i les seves aportacions i al mateix temps, reflexionar sobre l’absència i poc reconeixement de les dones en l’art i la cultura; Crear espais de sensibilització per a tota la ciutadania, des de totes les edats i des de diferents formats.

 

Les activitats amb motiu del Dia Internacional de les Dones començaran l’1 de març i es perllongaran fins al 27. La programació es pot consultar a www.gavaciutat.cat