null Educadors de carrer vetllaran per un oci saludable i segur entre els joves de Gavà

A més de prevenir conductes de risc, es treballarà per cercar alternatives de lleure nocturn responsables i inclusives


A partir d’aquest cap de setmana, Gavà comptarà amb tres educadors i educadores de carrer amb l’objectiu de conscienciar als joves perquè evitin conductes de risc. “Aquesta iniciativa és un pas en les accions de pedagogia adreçada als i les joves del municipi després de la campanya “Protegeix-te, protegeix-nos” impulsada a finals del mes de juliol” ha destacat l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez aquest matí durant la presentació del projecte.

En aquests mesos de pandèmia, a Gavà, com a altres municipis, col·lectius de joves fan un ús de l’espai públic que provoquen situacions diverses com ara augment de la brutícia que els i les joves deixen als diferents espais públics, no compliment de mesures de prevenció pel contagi de la Covid-19 i un augment en alguns casos i zones concretes grups de joves realitzen botellon. Una pràctica que està prohibit i que provoca que hi hagi hagut un increment de les denúncies per consum a l'espai públic.

Sánchez ha manifestat que “aquest fet és degut principalment que davant les restriccions o tancament que tenen els locals d'oci, els i les joves utilitzen l'espai públic per realitzar les accions de socialització. Algunes d'aquestes accions de socialització estan provocant malestar ciutadà i per això és important campanyes com aquestes per fer pedagogia entre les i les joves de la nostra ciutat, de la responsabilitat que tenen i buscar entre tots alternatives d’oci saludables”. L’alcaldessa ha afegit que “la iniciativa es posa en marxa coincidint en un cap de setmana on ja s’ha anunciat noves mesures que afectaran el sector de la restauració, bars i hostaleria i segurament tindrà un major impacte en l’ocupació de l’espai públic i la concentració de grups de joves més enllà del permès”.

 

 

Definició projecte

 

El projecte contempla la contractació de tres educadors de carrer durant els mesos d’octubre, novembre i desembre, a les nits de cap de setmana i alguna tarda amb les següents funcions:

 

  • Fer una anàlisi i identificar els llocs i punts de trobada dels i les joves.
  • Realitzar un treball de camp amb un informe per identificar les necessitats i dificultats dels i les joves.
  • Analitzar i detectar possibles situacions de risc entre els i les joves, com consums desmesurats o possibles agressions sexistes.
  • Sensibilitzar als i les joves envers l’ús de l’espai públic, minimitzant l’impacte de la seva socialització en aquest.
  • Projectar un programa d’oci nocturn alternatiu, si s’escau, que permeti canviar actituds i hàbits en els i les joves,
  • Projectar espais de socialització segurs per les necessitats dels i les joves.
  • Coordinació amb l’Espai Jove La Casa Gran per l’elaboració d’aquesta anàlisi i projecte.

 

Els i les educadores anirien en un equip de tres, durant la tarda, vespre i nit de divendres i dissabte, realitzant aquestes tasques. També disposarien d’alguna tarda entre setmana per fer treball intern i per identificar espais i joves durant aquesta franja horària.

 

L’horari de les persones educadores serà els divendres i dissabte de 19 a 2 h. Aquest serà modificable en funció de les necessitats o de les característiques del servei.

 

La coordinadora del servei, Aida Marzo ha explicat que “la nostra funció és acostar-nos als joves directament al territori, parlar amb ells i a partir de les seves inquietuds, interessos i propostes poder construir junts un programa d’oci alternatiu que sigui saludable, respectuós, inclusiu i responsable. Es tracta d’incloure sempre als joves en la construcció d’aquestes activitats i trencar amb la idea que sortir de festa significa consumir alcohol.

 

La intervenció dels i les joves educadores es realitzaria amb coordinació amb la Policia Municipal, per si és necessària la intervenció dels agents en situacions de risc detectades, ja que els i les educadores no exerciran sancions.