null Nou pas endavant del Hub de Innovación en Economía Circular

. Avui s’ha celebrat una nova reunió per avançar i consolidar el projecte . Al projecte s’han incorporat l’Ajuntament de Sant Cugat i les empreses Iberdrola i CELSA


La alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha participat aquest matí a la tercera reunió del  Hub de Innovación en Economía Circular, un espai de col·laboració públic privat per avançar cap a un nou model econòmic. A més de l’Ajuntament de Gavà, integren el projecte els ajuntaments de Sevilla, Gijón, San Fernando i Sestao i els organismes privats Aigües de Barcelona, Vodafone, CETAQUA, TECH Friendly. Recentment s’han incorporat a la iniciativa l’Ajuntament de Sant Cugat i les empreses Iberdrola i CELSA. .

 

Raquel Sánchez ha presentat al seminari virtual “Innovació i Ciutats Circulars” on ha parlat de la importància de promoure aquest espai de treball i de reflexió entorn al paper clau que juguen les ciutats en la transició cap a una economia circular, des d’una òptica de les polítiques d’innovació i basant el desenvolupament de les ciutats en un model sostenible des d’un punt de vista econòmic, social i ambiental.

 

Sánchez ha manifestat que “la crisi de la Covid-19 ens ha obligat a reflexionar sobre el model de creixement i desenvolupament econòmic tradicional. És evident que no podem continuar amb les mateixes pautes i és una obligació contribuir a un canvi sistemàtic per avançar cap a un model de producció i consum més circular, més sostenible i més resilient”.

 

 

 

 

 

El Hub d'Innovació en Economia Circular neix amb els següents objectius:


• Constituir un pol de desenvolupament d'iniciatives innovadores basat en les ciutats circulars que ho integren.

• Liderar esforços de circularitat, impulsant les ciutats com a principal palanca de canvi per a la transició d'un model econòmic lineal a l'Economia Circular.

• Crear un ecosistema territorial sostenible, basat en les 7 R’s: Repensar, Redissenyar, Reusar, Reparar,  Remanufacturar, Reciclar i Recuperar.

• Fomentar sinergies entre les ciutats i la indústria i transferir coneixement i experiències.

• Implicar la ciutadania fomentant l'ocupació verda i incidint en les polítiques de consum.


El nou espai de col·laboració i treball permetrà, segons Sánchez, “afrontar reptes renovats i revalidar aquells pels quals fa anys estem treballant”. En aquest sentit ha recordat la participació activa de Gavà en xarxes de reflexió i acció que promouen la transició cap a l'economia circular. La ciutat és membre de la “Xarxa de Ciutats pel Clima”, de la “Xarxa Innpulso”; del “Pacte dels Alcaldes i alcaldesses pel Clima i l'Energia”, i una de les impulsores de la “Declaració de Sevilla: Ciutats per una economia circular”. Gavà també és la primera ciutat espanyola, i la 30a del món, a assumir els principis Water Wise Cities, promoguts per la IWA (International Water Association) per a promocionar l'ús racional dels recursos hídrics. “Volem fer de Gavà una ciutat que lideri una autèntica revolució verda, posant en el centre de les nostres polítiques la sostenibilitat i la circularitat”, ha subratllat.