null L’Ajuntament de Gavà renova el Segell Infoparticipa amb una puntuació del 100%

Per cinquè any consecutiu, Gavà rep la màxima puntuació per la qualitat i la transparència de la informació publicada al seu web


L’Ajuntament de Gavà ha obtingut novament el Segell Infoparticipa amb una puntuació del 100% en els indicadors de transparència de la informació publicada a la seva pàgina web www.gavaciutat.cat, segons l’anàlisi realitzat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

El Segell Infoparticipa arriba a la seva sisena edició i en totes elles Gavà ha rebut aquest distintiu. A les dues primeres edicions, la puntuació no va arribar al 100%. En 2013, la web municipal va obtenir un 90,24% i el 2014 es va arribar a un 95%. Ja a la tercera edició, el 2015, es va assolir el màxim percentatge que es manté per cinquè any després d’avaluar els continguts del 2019.

 

Aquest segell és un reconeixement a les bones pràctiques que es posen de manifest als webs de les administracions públiques locals de Catalunya: ajuntaments, consells comarcals i diputacions.

 

El darrer informe s’ha elaborat amb dades corresponents a l’any 2019. A l’hora d’avaluar la qualitat i transparència de la informació publicada es tenen en compte 48 indicadors. En concret es contempla aspectes qualitatius previstos per la Llei, especialment a l’article 6: la informació ha de ser “veraç i objectiva, perquè les persones puguin conèixer l’actuació”; s’ha de difondre “de manera constant i s’ha d’actualitzar de forma permanent, amb la indicació expressa de la data en què s’ha actualitat per darrera vegada i, si és possible, de la data en què s’ha de tornar a actualitzar”; s’ha d’organitzar “de manera que sigui fàcilment accessible i comprensible per a les persones i que en faciliti una consulta àgil i ràpida”.

 

La valoració obtinguda fa que la pàgina web municipal sigui mereixedora del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local, que és el màxim reconeixement que atorga l’organisme universitari per haver millorat la informació publicada a la web institucional. En concret, el Laboratori de Periodisme i Comunicació avalua la informació que es publica a les pàgines webs dels ajuntaments catalans, consells comarcals i diputacions a través d’una bateria de 48 preguntes per conèixer si ofereixen informació en relació amb quatre categories: Qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen sobre la gestió i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

 

És per això que només es validen els indicadors si la informació està totalment actualitzada, és vigent i té un fàcil accés, cosa que vol dir que l’espai on apareix està ben nomenat i redirigit correctament.

 

Seguint aquests paràmetres, enguany s’han reconegut un total de 110 administracions públiques. D’aquestes, 98 són ajuntaments (sis més que l’any passat), entre ells Gavà amb el compliment de la totalitat d’indicadors. També s’han distingit 4 consells comarcals, el Consell Comarcal del Baix Llobregat ha rebut una menció del segell Infoparticipa. A més, 3 diputacions també han rebut el segell, entre elles la Diputació de Barcelona.

 

L’acte de lliurament s’està valorant i es contemplen diferents opcions i formats en funció de l’evolució de la crisi sanitària.