null Reinici de les obres de renovació i millora de l’àrea de jocs infantils del Passeig Maragall i del Parc del Mil·lenni

Les actuacions permetran ampliar les zones infantils amb jocs més inclusius i interactius, i millorar la integració ambiental i la presència d’arbrat i vegetació


Les obres de millora dels parcs infantils del Passeig Maragall i del Parc del Mil.lenni s’han reprès aquesta setmana. Els treballs es van haver de suspendre el passat 16 de març davant l’entrada en vigor de l’estat d’alarma provocat pel COVID-19. Com a mesura de seguretat i per tal de combatre la propagació del virus, l’Ajuntament va decidir paralitzar els treballs.

 

El passat 24 d’abril, el comitè d’emergències COVID-19, presidit per l’alcaldessa Raquel Sánchez, va acordar la represa de les obres públiques a la ciutat. Un cop garantides les mesures de seguretat establertes pel Govern de l’Estat, s’ha donat continuïtat als projectes promoguts per l’Ajuntament que estaven en fase d’execució quan es va decretar l’estat d’alarma. Així, i sempre garantint les mesures de prevenció i higiene, s’han pogut reiniciar els treballs dels parcs infantils del Passeig Maragall i del Parc del Mil·lenni.

 

Els projectes de millora i renovació d’aquestes zones infantils permetran adaptar dos espais emblemàtics de Gavà i amb un ús molt intensiu. L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va presentar els projectes al veïnat el passat mes de febrer i va destacar la importància d’aquestes actuacions per fer d’aquests parcs unes zones mol més modernes, inclusives, integrades amb l’entorn i sempre sota uns criteris de respecte al medi ambient i la sostenibilitat. Així mateix, s’aconseguirà un increment de zona arbrada que generarà més espais d’ombres. Un fet que permetrà complir amb una de les demandes que els veïns i veïnes havien fet arribar.

 

Parc del passeig Maragall

Els treballs d’adequació del Parc del passeig Maragall  contemplen dividir l’espai per trams. A la zona central es crea una nova àrea de jocs infantils i es millora l’accessibilitat. Així mateix, es modifica la fesomia d’aquest espai amb una proposta més paisatgística amb l’entorn actual del passeig i amb capacitat per integrar l’activitat lúdica dels jocs infantils. En aquest sentit, es col·locaran parterres vegetals de geometries corbes i dunes de cautxú de diferents alçades. Un paisatge dunar que té per objectiu proporcionar un final més expressiu i un espai més integrador amb l’activitat que acull.

 

Així, la zona de jocs del parc estarà definida per una sèrie d’elements que tenen el seu element protagonista en un gran anell central. Aquest indret serà una gran peça metàl·lica de 10 metres de diàmetre i una alçada de 2,75 metres envoltada per un paisatge dunar format per tres dunes de cautxú amb escocells i una duna vegetal. També hi haurà un gran banc de formigó. Aquest anell esdevé el centre de l’àrea infantil i una icona visual per al final del passeig.

Un altre tram del parc a tractar és la vorera del carrer Montflorit. Serà arranjada amb l’objectiu de millorar la urbanitat i l’accessibilitat en general. En aquest sentit, s’ampliarà la vorera, cosa que suposarà modificar el mur de contenció existent i retirar els arbres els dos pollancres i la tipuana actuals.

 

D’altra banda, l’ampliació d’aquesta vorera i les millores en la seva accessibilitat permetran crear dos nous mecanismes d’accés pel passeig. En concret, una petita rampa d’entrada per l’extrem nord i una escala de 6 graons per l’extrem sud. Aquesta nova connectivitat trencarà amb la forma en cul de sac que el passeig té en aquest moment i en millorarà la seva connexió general.

 

Pel que fa a l’arbrat del parc del Passeig Maragall es veuen afectats tres exemplars, dos dels quals estaven malalts. L’actuació preveu la plantació d’un total de vuit arbres, de manera que s’incrementarà la massa arbòria del parc.

Parc del Mil·lenni

 

L’actuació al Parc del Mil.lenni té com a finalitat crear una àmplia i més diversa zona lúdica i potenciar l’activitat en aquest espai, que esdevé un punt de connexió urbana. En aquest sentit, tota la intervenció permetrà  la plena integració de la nova zona de jocs en l’entorn del Parc.

En aquesta zona es renovarà i s’incrementarà la zona lúdica mitjançant la creació de plataformes circulars que uniran els diferents àmbits i ampliaran l’espai de joc. Al mateix temps, es dotarà la zona de nous jocs més inclusius i interactius. La nova forma circular i en pendent permetrà agrupar i controlar les activitats infantils generant major convivència i oferint més seguretat.

 

El límit de les àrees circulars es plantejarà fraccionat amb parts delimitades per bancs i altres en forma de talús. Uns talussos que permetran unificar les superfícies i crear continuïtat, generant un recorregut en pendent que facilitarà una relació més fàcil entre les plataformes. Al mateix temps, donarà la possibilitat d’instal·lar grans elements i recorreguts de peces d’activitats i de joc. Així, es proposarà un recorregut d’aventura més actiu per a nens i nenes més grans.

Els treballs de millora a l’àrea infantil del Parc del Mil·lenni afecta dos arbres. Un es mantindrà en el seu emplaçament actual adequant-lo a la topografia del talús i, el segon exemplar es restituirà al mateix emplaçament però ajustant-lo a una cota inferior. La resta d’arbres existents, que donen ombra a la zona de jocs, es mantindran i s’integraran dins els àmbits.

Els dos projectes de millora tenen per objectiu potenciar indrets de la ciutat com a grans àrees de joc. En aquest sentit, tant el Parc del Mil·lenni com el Parc del Passeig Maragall esdevindran espais referents del municipi. En tots dos emplaçaments, que tindran capacitat per a 80 infants cadascun de 2 a 12 anys, s’instal·laran jocs inclusius per atendre a nens i nens amb necessitats diverses i es millorarà l’espai públic. Les actuacions tenen un pressupost global de 411.093,56 €.