null Gavà adapta els carrers a la sortida progressiva del confinament

A partir de demà es posen en marxa les primeres mesures per facilitar els desplaçaments a peu amb el distanciament social establert per evitar els contagis


L’Ajuntament de Gavà adapta l’espai públic al desconfinament progressiu de la ciutadania, iniciat diumenge passat amb les sortides dels infants menors de 14 anys i que s’anirà desenvolupament per fases les properes setmanes, segons el pla de desescalada establert pel Govern de l’Estat. L’objectiu és afavorir els desplaçaments a peu i que aquests es realitzin amb les mesures de distanciament social necessàries per garantir la salut i la seguretat de la ciutadania.

 

El pla dissenyat per l’Ajuntament preveu reconvertir espais, fins ara destinats als vehicles, en zones per als vianants.

 

Demà es posen en marxa les dues primeres mesures per facilitar la mobilitat segura i saludable i evitar la propagació de la COVID-19.

 

  1. S’aconsella emprar preferentment les voreres en sentit unidireccional. S’insta als vianants a fer servir el mateix criteri que a la circulació rodada; caminar sempre per la vorera dreta.
  2.  Restriccions del trànsit

Es tanquen a la circulació de vehicles aquells carrers que no disposen de zones verdes a prop i que tenen voreres estretes.

La restricció serà efectiva de 9 a 19 hores, si bé es permetrà l’estacionament dels vehicles i l’accés als guals.

S’actuarà en un tram de 3 quilòmetres que inclourà els carrers següents:

  • Avinguda de Mas Sellarès
  • Carrer del Foc
  • C. Mare de Déu de Montserrat, entre Sant Lluís i Sant Pere
  • C. Santa Teresa, en els trams compresos entre Colomeres i Sant Joan, i entre Monflorit i Mare de Déu dels Dolors
  • C. Segle XX, entre Garcia Lorca i Montflorit
  • C. Pau Claris, entre Pi i Margall i Garcia Lorca
  • C. Lluís Borrassà (entre Joanot Martorell i Ramón Muntaner)
  • C. Ramón Llull (entre Pau Vergós i Lluís Dalmau)
  • C. Bernat Metge (entre Pau Vergós i Lluís Dalmau )
  • C. A. Rovira i Virgili
  • C. de les Moreres

 

Cap a una mobilitat sostenible, segura i saludable

Més enllà d’aquestes mesures, l’Ajuntament està estudiant la implantació de noves accions per adaptar-se a la nova situació i a les circumstàncies provocades per la pandèmia,  en el marc dels criteris de mobilitat sostenible que defineixen la política municipal.

La crisi sanitària del coronavirus ha comportat canvis dràstics en la mobilitat metropolitana, amb reduccions en el nombre de desplaçaments que superen el 90%.  Gavà no ha estat aliena a aquesta davallada. Es calcula que a la ciutat, la reducció del trànsit privat durant l’estat d’alarma també ha minvat aquest percentatge. A més, ha obligat a establir nous criteris de distància social que impliquen un nou paradigma per a la gestió de la mobilitat en transport públic dels pròxims anys.

D’aquí, que des de l’Ajuntament es treballarà per promoure el transport públic com a mode de desplaçament prioritari i saludable. També per impulsar la mobilitat activa per posar fi al sedentarisme que ha provocat el confinament amb hàbits més saludables.

Dissuadir de l’ús del vehicle privat a motor tèrmic també permetrà reduir les conseqüències negatives que provoca en la salut de la ciutadania i del planeta: contaminació atmosfèrica, accidentalitat, soroll, ocupació de l’espai públic i canvi climàtic. De fet, s’ha demostrat que el coronavirus està provocant una major mortalitat a les zones amb una atmosfera més contaminada. Per tant, els pròxims mesos i anys han de ser una oportunitat per accelerar en el canvi d’hàbits.

A més, la pandèmia tindrà fortes repercussions econòmiques i socials. Per tant, el transport públic i la mobilitat activa hauran de jugar un paper indispensable, ja que es tracta dels mitjans de transport més econòmics i accessibles per a tothom.