Un equipament cultural per preservar i donar a conèixer un jaciment únic

 

Conèixer com era la vida quotidiana dels habitants del Gavà de fa 6.000 anys i sobretot el  treball a l'interior de les mines, les més antigues d'Europa i les úniques dedicades a l'extracció de la variscita, un mineral semipreciós utilitzat per confeccionar joies serà possible gràcies al Parc Arqueològic Mines de Gavà. Es tracta d'un equipament cultural, impulsat per l'Ajuntament, que neix per conservar i protegir el nostre patrimoni, obtenir la màxima informació històrica a través de la investigació i difondre els resultats d'aquesta conservació i investigació.

El Parc Arqueològic Mines de Gavà ens proposa un recorregut a partir de les investigacions que es fan al voltant d'una excavació arqueològica. El visitat podrà conèixer a partir de la seva pròpia experiència al Parc l'entorn natural i l'estil de vida de la comunitat neolítica. Mitjançant aquestes investigacions i les últimes tecnologies audiovisuals i multimèdia, es podrà descobir com era la vida dels nostres avantpassats i com l'equip d'arqueòlegs responsables del jaciment l'han pogut conèixer i reconstruir.

 

Un edifici singular

L'edifici sembla un paraigües de ferro rovellat. El Parc Arqueològic Mines de Gavà ocupa més de 4.000 metres quadrats i està construït amb materials lleugers. L´edifici evoca un cobert de qualsevol excavació arqueològica del món, i segueix els trets del carrer. Amb un material de ferro rovellat sembla un cofre L´edifici està presidit per una gran coberta que protegeix tant el Parc com la mateixa excavació. L´estructura respecta les mines subterrànies actuals i hi permet futures excavacions.

L´equipament s´estructura en dues grans zones. La primera amb el centre d´acollida, l´àrea docent i la zona de serveis, i una segona que acull l´àrea museogràfica, que es troba just a sobre de les mines prehistòriques subterrànies. El centre d´acollida s´organitza al voltant d´un pati obert de grans dimensions emmarcat per un porxo on s´han plantat espècies vegetals que completen el discurs didàctic de la instal·lació. Tant des del carrer com des de l´interior del recinte es pot accedir al vestíbul, on el visitant trobarà la recepció, la botiga i un bar cafeteria. El Parc compta amb diferents aules didàctiques pensades sobretot per a les visites escolars i una sala polivalent.

 

Destinació cultural


El Parc va néixer per conservar i difondre un jaciment que la Generalitat ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. La importànica d'aquest jaciment no només rau en la magnitud de l'excavació, sinó també en les troballes interiors: estris, objectes d'ús quotidià, joies, restes d'enterraments, etc. La més important ha estat la Venus de Gavà, una de les poques representacions religioses del neolític existents a la Pensínsula. Durant els darrers 30 anys s'han detectat més de cent boques de mina i just on hi ha la concentració més alta de galeries s'aixeca el Parc Arqueològic.


L'equipament, impulsat per l'Ajuntament, ha estat la inversió més important en patrimoni cultural dels darrers anys a Catalunya, amb un pressupost de 9 milions d'euros, i ha rebut el suport econòmic de la Diputació, la Generalitat, el govern central i la Unió Europea.

L'alcaldessa
Seu electronica
webs municipals