Gavà

Notícies

null Adhsesió de Gavà a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM)

Adhsesió de Gavà a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM)

Desenvolupament de "l'Estratègia de l'Alimentació Sostenible i Saludable de Gavà"


L'Ajuntament de Gavà ha signat la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM), un instrument de coordinació estratègica pel desenvolupament de polìtiques alimentàries en clau local i metropolitana que coordina el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). Aquesta iniciativa, que va sorgir arran del Pacte de Milà, vetlla per un sistema alimentari més just, segur, sostenible i saludable, valors que coincideixen amb el posicionament de la ciutat de Gavà.

Aquesta adhesió ajudarà a reforçar el rol de Gavà en termes d'alimentació sostenible i a sumar esforços en la fita d'alinear les polítiques locals amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, amb les quals Gavà està compromès.

El municipi gavanenc formarà part i participarà de forma activa en una xarxa de ciutats compromeses amb l'alimentació de qualitat i sostenible dels seus habitants.

Amb la finalitat de determinar el rol de Gavà en l'àmbit de l'alimentació, s'està desenvolupant "l'Estratègia de l'Alimentació Sostenible i Saludable de Gavà", un full de ruta transversal que no només té en compte i concentra les accions que s'estan realitzant en el marc de l'alimentació des dels diferents àmbits de l'Ajuntament, sinó que marca unes fites.

L'alimentació es pot associar gairabé amb tots els àmbits de gestió (benestar, educació, sostenibilitat, economia, etc), per tant és important treballar-hi des de diferents perspectives. Concretament s'han definit un total de tres objectius generals sobre els quals es fomentarà l'estratègia de Gavà.

1.Combatre l'emergència climàtica: afavorint un sistema agroalimentari per combatre l'emergència climàtica. En aquest punt s'inclou la minimització del malbarament alimentari i la generació de residus relacionats amb altres fases de la cadena de producció d'aliments.

2. Promoure dietes sostenibles i saludables per a tothom: fomentar hàbits alimentaris sostenibles i saludables donant valor a la cultura alimentària local i incidir en l'accessibilitat i el dret a l'alimentació

3. Impuls de l'economia local i de proximitat: es volen establir aliances, col·laboracions i negoci entre els actors socioeconòmics del territori vinculats a la cadena alimentària: productors, distribuïdors, empreses, restauradors i comerç/mercats. Així com també incloure una projecció internacional.


Aquesta estratègia es coordinarà des de l'oficina ODS Innova (Àmbit Estratègia Econòmica, Treball i Promoció de la Ciutat) servirà com a carta de presentació davant la CARM i alhora facilitarà la participació del municipi en en la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021. Durant aquest any Barcelona serà la seu del 7è Fòrum Global del Pacte de Milà i esdevindrà un escenari d'oportunitats pels municipis que vinguin desenvolupar i donar veu a les seves polítiques alimentàries.

 

Més informació de la CARM