Sala de premsa

angle-left L’alcaldessa Raquel Sánchez apel·la a la responsabilitat ciutadana per contenir la Covid-19

El PROCICAT ha incorporat Gavà als municipis metropolitans amb més restriccions per frenar la propagació del virus


L’alcaldessa Raquel Sánchez ha fet una crida a la responsabilitat ciutadana davant la inclusió de Gavà en el grup de municipis de la primera corona metropolitana amb més restriccions per contenir els brots de la COVID-19. El comitè tècnic del PROCICAT va aprovar ahir estendre a Gavà i Castelldefels les restriccions implementades 14 municipis metropolitans.

L’alcaldessa ha explicat que l’aplicació de les mesures més restrictives a Gavà respon a la voluntat de mantenir una mateixa coherència amb els municipis de l’entorn. “A nivell epidemiològic, Gavà no ha patit un repunt dels casos, tal com ha succeït a municipis veïns. Però no podem córrer el risc de tenir una falsa sensació de seguretat o de pensar que la nostra ciutat està aïllada. Estem en un continu urbà, som un municipi metropolità i vivim un moment decisiu que ens obliga a reposar totes les mesures necessàries per evitar que el rebrot vagi a més”.

Una decisió que ahir van compartir amb l’alcaldessa tant les autoritats sanitàries catalanes com el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una conversa telefònica amb l’alcaldessa. “Aquesta és una responsabilitat que hem d’assumir les administracions i les institucions que hem de vetllar per la salut pública i, per tant, si està a la nostra mà frenar l’expansió del virus, així ho farem”, ha afirmat Sánchez.

L’alcaldessa ha fet aquestes declaracions en el decurs d’una roda de premsa conjunta amb l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat, Julià Fernández, on han valorat la inclusió de les dues ciutats en el grup de municipis metropolitanes amb mesures especials.

Unes mesures que avui ha avançat el delegat del Govern i que s’aplicaran un cop siguin publicades al Diari Oficial de la Generalitat, prèvia aprovació del jutge. Aquests són les principals:

 • Es recomana a la població que no surti del domicili si no és imprescindible
 • Es prohibeixen les trobades i reunions de més de deu persones tant en l’àmbit privat com en el públic.
 • En les reunions de fins a 10 persones en espais públics no es permet el consum d’aliments ni de begudes
 • Els restaurants, bars, terrasses, guinguetes i bars musicals han de tancar, com a molt tard, a les 24 hores
 • Als establiments de restauració es limita l’aforament al 50% a l’interior i consumint a taula
 • A les terrasses cal garantir una distància de 2 metres entre taules o grups de taules
 • Els comerços poden continuar oberts al 50% de l’aforament.
 • Els actes de culte, com ara funerals o casaments, es podran celebrar sempre que no se superi un 33% de l’aforament.
 • Es poden celebrar activitats culturals i esportives al 50% de l'aforament.
 • Poden restar oberts espais amb activitats lúdiques si no se supera el 50% d'aforament.

 

Mesures prèvies a Gavà

En la seva intervenció, Raquel Sánchez, ha recordat que tot i que, en aquestes setmanes prèvies, Gavà ha implementat diferents mesures per contenir possibles rebrots. “Som conscients que això genera incomoditat a la ciutadania, però ens hi juguem molt i no podem pensar que la pandèmia l’hem deixat enrere. La Covid-19 no entén de límits entre territori, no entén de municipis i viatja on viatgem nosaltres. I per tant, des de la nostra responsabilitat i des de la nostra capacitat de gestió hem actuat”.

L’alcaldessa s’ha referit al tancament de pistes esportives a l’aire lliure i zones de jocs infantils; al reforç del control de presència i aforament als mercats municipals, mercat setmanal i a instal·lacions i equipaments oberts, i la intensificació de la vigilància per part de la Policia Municipal ham una campanya específica de control de les terrasses de bars i restaurants.

També ha fet esment de la campanya “Protegeix-te, protegeix-nos” dirigida als joves, que es va engegar ahir amb diferents materials realitzats per artistes de Gavà on s’insta als nois i noies a extremar les precaucions. “Focalitzem els nostres esforços en la gent jove, atès que és una dada objectiva que s’estan concentrats molts contagis, alguns amb ingressos greus, en les reunions i trobades d’aquest col·lectiu”, ha afirmat

Altres mesures han estat la reducció de l’aforament de la platja en un 15% i la pròxima incorporació d’agents cívics per reforçar les tasques de control i supervisió del compliment de les mesures sanitàries.

L’alcaldessa ha tornat a apel·lar a la responsabilitat individual “o no ens en sortirem d’aquesta situació amb greus conseqüències en l’àmbit sanitari, econòmic i social”. En aquest sentit ha fet una crida a que tothom segueixi estrictament les mesures per evitar la propagació del virus:

 • Ús constant i correcte de la mascareta a la via pública, espais a l’aire lliure, i a qualsevol espai tancat d’ús públic amb independència del manteniment de la distància física interpersonal
 • Respectar el màxim possible la distància física de seguretat (mínim 1,5 metres)
 • Rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó, o gel hidroalcohòlic
 • Evitar les aglomeracions