null Dues iniciatives de Gavà per fer front a la pandèmia, al Banc de Bones Pràctiques dels governs locals

La Federació de Municipis i la Fundació Pi i Sunyer reconeixen la qualitat i innovació del servei Gavà T’Ajuda i de la web Gavà Impulsa com a resposta àgil i eficient a l’impacte de la COVID-19, i destaquen que poden ser referència per a altres ajuntaments o entitats locals


L’Ajuntament de Gavà ha estat reconegut per la innovació i qualitat de dues iniciatives que s’han incorporat com a bones pràctiques al Banc de Bones Pràctiques impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals per promoure la millora i la innovació en els governs locals.

 

Aquest espai, que detecta, recull i difon bones pràctiques sobre polítiques locals

d’interès per als municipis catalans, enguany ha valorat les actuacions municipals que hagin respost de forma àgil i eficient als reptes de la pandèmia de la COVID-19.

 

Es tracta de Gavà t’ajuda, el servei d'assistència i voluntariat posat en marxa durant els mesos de confinament arran de la pandèmia, i Gavà Impulsa, plataforma web de consulta per a comerços, emprenedors i empreses. Han rebut el reconeixement de bona pràctica i pràctica significativa, respectivament.

 

Servei d'assistència i voluntariat durant la pandèmia

 

El servei “Gavà t’ajuda” ha estat reconegut com a bona pràctica. Aquesta és una iniciativa que ha permès donar suport a diferents col·lectius, com ara persones grans o amb problemes de mobilitat i salut, que poguessin quedar desateses durant la pandèmia, especialment durant la primera etapa, marcada pel confinament domiciliari.

 

D’entrada, des de l’Ajuntament de Gavà es va dissenyar com a base un servei telefònic que permetia atendre a domicili necessitats materials (aliments, medicaments i productes bàsics) per part de voluntaris. També va servir per fer petits encàrrecs a aquestes persones, com per exemple, portar la bateria del mòbil a un familiar hospitalitzat, recollida de medicaments al CAP o hospital, llençar escombraries, etc.

 

A aquesta primera iniciativa, s’hi van incorporar progressivament altres serveis per fer front a altres necessitats derivades del confinament per la pandèmia:

 
  • Suport emocional: en col·laboració amb el centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) per oferir acompanyament a les persones que no poden gestionar per si mateixes les emocions de por o d’angoixa que els va provocar el confinament domiciliari.
     
  • Servei de reparacions urgents a domicili: gràcies a la col·laboració d’empreses de la ciutat que aplicaven tarifes solidàries, per atendre les necessitats de persones grans que tenen dificultats per contractar els serveis de professionals.
     
  • Atenció telefònica personalitzada: amb tot el col·lectiu de gent gran i amb la col·laboració de voluntariat; se’ls oferia fer la compra imprescindible d’aliments, productes farmacèutics i d’higiene.
     
  • Atenció de dubtes relacionats amb l’habitatge: suspensió de pagaments, pròrrogues de lloguer, moratòries hipotecàries, etc.
     
  • Servei de voluntariat per a persones amb problemes de salut mental que necessiten suport per a les activitats de la vida diària. Organitzat conjuntament amb el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
 

Les trucades al telèfon de Gavà T’ajuda són ateses per personal d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament que les deriva als departaments municipals corresponents.

 

 

 

Plataforma web de consulta per a comerços, emprenedors i empreses

 

L’Ajuntament de Gavà, davant la crisi sanitària i econòmica que s’estava desplegant el mes de març de 2020 amb l’arribada de la COVID-19, va detectar la necessitat de disposar d’un espai web propi en el qual anar recopilant totes les notícies, normatives o informacions d’interès en relació amb les activitats socioeconòmiques del municipi, seguint minut a minut l’actualitat frenètica entorn de la pandèmia.

 

El portal web Gavà Impulsa, reconegut com a pràctica significativa, té com a objectiu canalitzar totes aquelles iniciatives i oferta de prestacions, formacions i activitats fruit de la forta transformació digital i pas al món online de les administracions públiques, un canvi que en bona part ha estat accelerat per la pandèmia de COVID-19.

 

El format del portal permet, d’una banda, la creació de contingut periòdic de manera senzilla i fer-ne difusió ràpida d’aquest, servint així com una eina que ofereix el millor suport telemàtic per resoldre els dubtes i necessitats de la ciutadania en temes d’empresa, emprenedoria i treball, donant suport a un teixit econòmic que s’ha vist afectat per la pandèmia i potenciant les oportunitats de creixement als comerços i empreses de proximitat de la ciutat.

 

Després de la seva implementació, el portal web Gavà Impulsa s’ha convertit en una eina d’intens ús per part del personal del servei d’estratègia econòmica, treball i promoció, rebent actualitzacions diàries, i adaptacions i millores periòdiques. Per tant, s’ha convertit en una eina per la transformació de la forma de treballar les fonts d’informació, traslladar els coneixements a eines de treball i disposar d’una eina compartida i pròpia a disposició de les persones ateses.

 

Aquesta acció s’inscriu en el conjunt de mesures de suport a l’àmbit comercial i econòmic que l’Ajuntament ha posat en marxa per fer front a la pandèmia. Algunes d’elles han estat:

 
  • Els serveis d’empresa i ocupació telemàtics amb línies d’atenció telefònica. Creació d’una línia dirigida a persones afectades per ERTOs, una línia dirigida a comerços i altres línies per atencions a empreses, emprenedors, etc.
  • Intermediació d'ofertes del sector sociosanitari amb les residències de Gavà: crida continuada a professionals del sector sociosanitari per atendre les necessitats del moment.
  • Plataforma Més que Mai Comerç de Gavà i la seva dinamització per canals digitals: creació d’una plataforma de venda de tiquets a futur per donar suport als comerços tancats durant l’estat d’alarma, que posteriorment s’ha mantingut amb directori de botigues, informació de servei a domicili i ofertes especials. Més de 150 comerços participants.
  • Servei de mediació de lloguers. Nou servei del Centre de Serveis a l’Empresa destinat a què arrendataris i arrendadors puguin negociar un acord per tal de flexibilitzar les condicions del lloguer i garantir així la continuïtat dels negocis afectats per la pandèmia. Un servei que en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.
  • Mesures fiscals. Ampliació d’espai de terrasses a bars i restaurants i no cobrament de taxa d’ocupació a via pública des de l’inici de l’estat d’alarma fins a finals de 2020. No cobrament de la taxa de residus comercials durant l’estat d’alarma. Modificació de calendaris d’impostos per facilitar el pagament
  • Convocatòria d’ajudes per autònoms i micropimes. Ajudes de 600 euros per aquells autònoms i micropimes que van veure total o parcialment aturada la seva activitat amb motiu de l’Estat d’Alarma. Crèdit: 300.000 euros. Es van rebre 472 sol·licituds. 395 aprovades fins al moment.
  • Convenis de col·laboració amb entitats comercials, restauradors, pagesos i mercats. Convenis extraordinaris de suport econòmic al teixit organitzat vinculat al comerç, la restauració, pagesia i mercats per afrontar nous projectes en el marc de la pandèmia.
  • Noves mesures fiscals 2021. Exempció de les tasses d’ocupació de la via pública a les terrasses de bars i restaurants durant tot el 2021. Rebaixa del 50% de l’IBI a propietaris de locals que rebaixin un 50% o més el preu de lloguer als establiments comercials i de serveis afectats per la pandèmia.
  • Nova convocatòria d’ajuts per autònoms i empreses de Gavà. Ajudes de 1.000 euros per aquells autònoms i empreses amb un local obert al públic a Gavà que s’han vist obligats a tancar els mesos d’octubre – novembre d’acord amb les noves restriccions de la Generalitat. Fonamentalment: bars, restaurants, gimnasos, estètiques, professionals amb contacte físic i activitats de lleure / extraescolars. Crèdit: 300.000 euros.

 

Per a més informació, es poden consultar les fitxes de les Bones Pràctiques:

Gavà T’Ajuda

Gavà Impulsa