null Els delictes disminueixen a Gavà en un any marcat per les restriccions de la pandèmia

● La Junta Local de Seguretat constata la bona coordinació dels cossos policials que operen a Gavà en un any marcat per la pandèmia i que registra una estabilització dels delictes amb tendència a la disminució. ● El darrer any el total de fets delictius s’ha reduït un 4’5%. La baixa es produeix en totes les tipologies penals tot i que es mantenen les xifres de delictes contra el patrimoni. ● La policia municipal ha prioritzat el control de mesures sanitàries i ha desplegat campanyes per garantir el civisme i convivència a l’espai públic


 

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va presidir ahir la Junta Local de Seguretat, que reuneix periòdicament l’Ajuntament i els responsables de Policia Municipal, Mossos d’Esquadra, Cos Nacional de Policia, Guàrdia Civil i Bombers, així com la representació de la subdelegació del govern de la Generalitat. En aquesta reunió de caràcter semestral s’ha abordat l’evolució de la seguretat a Gavà i en especial la influència del treball conjunt i coordinat de tots els cossos policials en el compliment de les mesures establertes a conseqüència de la Covid-19.

Segons l’alcaldessa, “a partir de l’anàlisi de les dades i les consideracions fetes en aquesta sessió, es constata que Gavà és una ciutat segura, on el darrer any s’ha produït una disminució dels fets delictius en un 4,5%”. Una reducció que Sánchez atribueix, “no només a la situació de pandèmia que ha comportat una limitació de la mobilitat i el reforç dels controls policials, sinó també a l’actuació coordinada entre els Mossos d’Esquadra, la Policia Municipal i la resta de cossos que operen al nostre municipi”.

Sánchez insta a reforçar la coordinació policial de cara a la temporada de platges. “Arriba el bon temps i això ens obliga a intensificar els esforços i els recursos per controlar la mobilitat que, malgrat les restriccions, es produeix als nostres espais naturals, especialment a les nostres platges”. També apel·la a actuar conjuntament contra els robatoris a l’interior de vehicles, delicte molt associat als municipis costaners. “El dispositiu específic de l’estiu passat va funcionar molt bé i aquest tipus de delictes va disminuir. Per tant, l’operatiu també anirà molt dirigit a continuar amb aquest descens”.

 

Estabilització amb tendència a la baixa
Les dades generals detecten una estabilització en els fets delictius, amb tendència a la baixa. El darrer any s’han registrat 2.487 fets delictius, xifra que, com ha indicat l’alcaldessa, implica una disminució del 4,5% respecte el període anterior. Els més freqüents són contra el patrimoni, furts i estafes (2.092). “L’increment més gran es produeix en els delictes relacionats amb les estafes bancàries o amb l’ús d’internet. Faig un toc d’alerta a la ciutadania perquè extremi les mesures i contribueixi a la identificació dels autors”, afegeix Sánchez.

Li segueixen de lluny els delictes contra les persones (195), contra la seguretat viària (95), contra l’ordre públic (20) i contra la salut pública (11).

Val a dir que ara fa sis mesos, coincidint amb el final del confinament, hi va haver un repunt que s’ha aconseguit estabilitzar, i fins i tot revertir, tal com demostra el descens d’un 8,3% de denúncies recollides.

 

Coordinació contra ocupacions il·legals i tràfic d'estupefaents

A la Junta Local de Seguretat també s’ha posat de manifest la coordinació entre Policia Municipal i Mossos d’Esquadra per prevenir, controlar i lluitar contra les ocupacions il·legals d’habitatges. Fruit d’aquesta col·laboració aquests tipus de delictes han disminuït i s’han pogut resoldre abans de consumar-se l’ocupació.

També s’ha actuat de manera coordinada i contundent contra el cultiu extensiu il·legal de marihuana, evitant també els problemes que se’n deriven de convivència i frau elèctric concentrats bàsicament al barri de Ca n’Espinós, i, en menor mesura, al barri de la Barceloneta.

 

Control de les mesures sanitàries

Quant a les actuacions derivades de la Covid-19, destaquen els controls realitzats per detectar incompliments de les restriccions: en total s’han recollit més de 2.500 denúncies. Aquests controls s’han incrementat coincidint amb les diferents onades pandèmiques, en concret, a l’inici de la tardor i a mitjans de gener. El nombre més gran de denúncies han estat per desobediència (1.139), seguides per incompliment del confinament nocturn (535), l’ús indegut de mascareta (421), incompliment confinament comarcal/municipal (66), i altres denúncies com incompliment dels horaris d’hostaleria i reunió de grups (35).

Destaca una notable disminució de denúncies nocturnes relacionades amb el soroll conseqüència del tancament de l’oci nocturn, d’un major control policial i de la conscienciació ciutadana general en el compliment de les mesures de restricció.

Per altra banda, les restriccions en l’horari en el sector del comerç i hostaleria han comportat que un major nombre de persones s’esbargeixin a l’aire lliure. En aquest sentit, també s’ha hagut de reforçar el control i les intervencions de rescat a muntanya i a platges per part dels cossos de seguretat i emergència.

 

Una Policia Municipal de proximitat

La Policia Municipal ha enfortit la Unitat de Proximitat, que dona resposta a la planificació específica del grup de policia comunitària, amb el suport logístic i policial als agents cívics, i que s’ha reforçat amb 5 nous membres fixos. Aquest àmbit, juntament amb la Unitat de Vigilància Rural i Agrícola (UVRA) i l’Oficina de Denúncies i Atenció al Ciutadà (ODAC), són els tres àmbits d'actuació que s'està potenciant per guanyar eficàcia i eficiència amb resultats satisfactoris.
A més, la Policia Municipal ha desplegat diferents campanyes per garantir el civisme i convivència a l’espai públic. En l'últim trimestre destaquen la campanya relacionada amb la tinença responsable d’animals de companyia, que s’ha saldat amb 86 actes de control aixecades i 5 actes de denúncies in situ. Un altra campanya específica és l’ús responsable de patinets elèctrics, que fins ara ha permès identificar 40 conductors i imposar 6 sancions.

Pel que fa a l’àmbit de trànsit, destaca les noves accions de control de velocitat per radar amb l’objectiu d’ajudar a pacificar l’espai públic i reduir la sinistralitat. Les dades que se’n deriven seran un bon indicador per a la declaració de zones 30 al terme municipal, que s’implantarà properament.

Així mateix, es detecta una tendència a l’alça de l’ús de l’APP de seguretat ciutadana per notificar incidències via telemàtica. Durant l’últim any, s’hi han incorporat 336 nous usuaris. Aquesta aplicació ha incorporat recentment una alerta preventiva que permet la localització de menors i persones vulnerables.