null Constituït el HUB ECCUS-Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles

El Hub és el reflex de la voluntat compartida de 9 ajuntaments i 8 empreses privades d'avançar cap al nou model econòmic per a accelerar la recuperació econòmica de la Covid-19 amb polítiques de desenvolupament i creixement sostenible


 

L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va presidir ahir la signatura d'el conveni de constitució de l'Hub ECCUS-Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles. Aquest espai de col·laboració publicoprivada neix amb l'objectiu de contribuir a avançar cap al nou model econòmic.

A més de l'Ajuntament de Gavà, integren el Hub altres vuit municipis de tot l'Estat espanyol: Gijón, Las Rozas, Riba-roja de Túria, San Fernando, Sant Cugat del Vallès, Sestao, Sevilla i Valladolid. També han subscrit la seva adhesió les entitats publicoprivades Aigües de Barcelona i CETAQUA, i els organismes privats TECH friendly, Vodafone, Iberdrola, Celsa Group, Roca Group i EDP.

Representants municipals, juntament amb representants del sector privat van formalitzar, en un acte semipresencial, l'adhesió al Hub ECCUS amb què les institucions signants deixen palesa la seva voluntat de col·laborar i cooperar per "contribuir a assolir els objectius del Pacte Verd Europeu i de l'Estratègia Espanyola d'Economia circular. Espanya circular 2030", estratègies que situen l'economia circular com a palanca de canvi per avançar cap a una societat equitativa i pròspera, amb una economia moderna i eficient en l'ús dels recursos i una emissió zero de gasos d'efecte hivernacle. Un nou model de desenvolupament que promogui la protecció de l'entorn i la transformació de sistema productiu alhora que contribueixi all progrés, el benestar social i la igualtat de gènere.

El Hub ECCUS-Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles esdevindrà així en un espai de col·laboració que permetrà "accelerar la recuperació econòmica de la Covid-19, formulant i gestionant polítiques per a la protecció de l'entorn i el desenvolupament i creixement sostenible".

L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va posar de manifest que davant la realitat actual i la incertesa derivada de la pròpia evolució de la pandèmia "és molt oportú que mantinguem la solvència, la solidesa, i ens comprometem a treballar i posar el millor de nosaltres per desenvolupar aquest espai col·laboratiu que ens ha de servir per implementar i aterrar propostes en els àmbits de l'activitat econòmica i empresarial sota el prisma del nou paradigma econòmic".

Sánchez també va destacar la importància de la col·laboració publicoprivada. Va reivindicar "el paper dels ajuntaments, dels poders públics que sempre estem en primera línia. Que portem temps treballant en la implementació del nou model econòmic. Ara hem fet el pas de traslladar allò conceptual a la pràctica".

L'alcaldessa va afegir que "la pandèmia ha accelerat aquests processos de transformació i no ens agafa amb el peu canviat. Estem preparats i aquestes aliances permetran que sigui el nostre moment, el de posar-nos dempeus comptant amb el coneixement dels operadors, agents econòmics i productius ". A la iniciativa privada va agrair el seu reconeixement a l'impuls dels territoris "perquè vosaltres, al cap i a la fi, desenvolupeu la vostra activitat en ciutats i els canvis on es produeixen i a qui afecten en primer lloc és a la ciutadania dels nostres municipis".

Representants municipals i agents econòmics van coincidir a agrair el paper de l'Ajuntament de Gavà com a impulsor del Hub ECCUS. En aquest sentit, l'alcaldessa de Gijón, Ana González, va destacar que "Gavà és el motor d'una iniciativa que ens permetrà avançar en l'economia circular, en un món sostenible i compromès. Amb aquest Hub, resultat de la unió publicoprivada, ens enfortim conjuntament i la pràctica col·lectiva redundarà en benefici de tots i totes. Iniciem un camí que ens omplirà de coneixement, de millores i progrés".

El director de Sostenibilitat de Roca Group, Carlos Velázquez, va indicar la necessitat de "remar junts, d'actuar conjuntament". Així mateix, va destacar que, a l'igual que el Hub advoca per la creació d'un ecosistema territorial basat en les 7'R, també es pot parlar de les 3'P: people, planet, performance. "Si no hi ha planeta, no hi ha projectes, ni per a la gent, ni per a les empreses ni per a les entitats públiques. I aquest Hub permetrà que sorgeixin projectes, que entre tots aportem el millor per aplicar-ho cada un de nosaltres en el nostre àmbit d'actuació".

Per la seva banda, el director general de el Centre Tecnològic de l'Aigua -CETAQUA-, Carlos Montero, va afirmar que "la implementació de solucions, traspassant el coneixement del món acadèmic al real, tant de l'aigua com de la sostenibilitat, passa per treballar braç a braç amb les administracions, i molt especialment amb les locals, que ens permeten implementar els resultats perquè redunden en una major conscienciació, en un benefici ambiental, a buscar solucions d'economia circular aplicades a l'economia urbana ".

 

ELS OBJECTIUS

  • Constituir un pol de desenvolupament d'iniciatives innovadores per a l'optimització de recursos promovent la implementació d'estratègies d'Economia circular a les ciutats adherides.
  • Liderar esforços de circularitat, impulsant les ciutats com a principal palanca de canvi per a la transició d'un model econòmic lineal a l'Economia Circular.
  • Crear un ecosistema territorial sostenible, basat en les 7 R 's: Repensar, Redissenyar, Reutilitzar, Reparar, Remanufacturar, Reciclar i Recuperar.
  • Generar coneixement i experiència per contribuir a la implantació de models circulars a escala local
  • Fomentar sinergies entre les ciutats i la indústria i transferir coneixement i experiències.
  • Implicar la ciutadania fomentant l'ocupació verda i incidint en les polítiques de consum.
  • Concórrer conjuntament a les diferents fonts de finançament europees i estatals que s'han estructurat per a la implementació d'aquestes polítiques.

 

ELS COMPROMISOS

El conveni recull el compromís de les parts signants de sumar esforços per a:

  • Actuar com a motor d'activació i vinculació entre els diferents sectors de la indústria, Facilitant el contracte entre les administracions locals, les empreses i altres agents clau per fomentar la innovació en matèria d'economia circular.
  • Convertir-se en una plataforma d'intercanvi de coneixement i oportunitats de negoci i desenvolupament.
  • Promoure l'accés a projectes d'interès comú, d'abast estatal, europeu i internacional.
  • Identificar les tendències i necessitats de mercat.
  • Ampliar la visió dels membres de l'Hub mitjançant el contacte amb altres empreses, administracions i centres de coneixement.
  • Facilitara totes les parts de l'Hub serveis de suport i assessorament.
  • Aportar visibilitat nacional i internacional, actuant com a eina de posicionament conjunt.

 

LES ACCIONS

El document també estableix els eixos d'acció per afrontar els reptes comuns. Aquests són:

  • Activitats de dinamització (Webinars, workshop i tallers) per identificar oportunitats.
  • Determinació de projectes innovadors de col·laboració publicoprivada que contribueixin a impulsar l'economia circular.
  • Identificació de fonts de finançament.
  • Accions de comunicació per donar a conèixer el Hub i difondre bones pràctiques en ciutats circulars.
  • Convocatòria d'un premi anual a la millor iniciativa urbana en economia circular.

 

L'Ajuntament de Gavà té la representació institucional del Hub ECCUS, sempre al·ludint a totes les ciutats i organismes privats membres. Així mateix, es constituirà una comissió de seguiment, integrada a l'almenys per un representant de cadascuna de les entitats signants. Aquesta comissió es convocarà amb una periodicitat mínima bimensual i coordinarà les relacions entre les parts, impulsarà les mesures necessàries per a la consecució dels objectius, i avaluar el desenvolupament de les diferents actuacions que s'impulsen.