null Raquel Sánchez: “Gavà referma més que mai el seu compromís per impulsar nous models econòmics que siguin sostenibles i socialment més justos”

Gavà ha acollit avui la IV Jornada Por una Economía Circular y Competitiva amb l’assistència de 157 participants - • La trobada ha posat de manifest la necessitat de treballar conjuntament i amb urgència per salvar el planeta


L’alcaldessa de Gavà i vicepresidenta 2a de la Red Española de Ciudades por el Clima, Raquel Sánchez ha inaugurat aquesta jornada de debats i experiències. A causa de la pandèmia, les sessions s’han fet en format virtual i s’ha pogut seguir a través del canal YouTube de l’Ajuntament. La retransmissió ha estat seguida per 157 persones.

La trobada ha estat organitzada per l’Ajuntament de Gavà, juntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Federación Española de Municipios y Provincias i la Red Española de Ciudades por el Clima.

En la seva intervenció Sánchez ha refermat “el compromís de la nostra ciutat per impulsar nous models econòmics que siguin sostenibles i socialment més justos, ja que, el nostre planeta no suporta més l’actual sistema i estem posant en perill el futur de les pròximes generacions”.

Per a l’alcaldessa, “jornades com aquesta són molt enriquidores perquè serveixen per posar en comú experiències i constatar els resultats de moltes d’elles, la posada en marxa de les quals requereixen de sinèrgies i treball col·laboratiu”.

Es tracta, segons Sánchez, “de fer una aposta decidida cap a canvis que són absolutament necessaris, amb nous models que facin més resilients les nostres ciutats davant les adversitats, com ho és la Covid i construir, des d’un punt de vista social, unes ciutats més justes i equitatives”.

A l’obertura de la sessió també ha intervingut el director de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Héctor Santcovsky que ha ressaltat la tasca de l’Ajuntament de Gavà entorn l’economia circular i en general vers la sostenibilitat ambiental. Per a Santcovsky “l’economia circular ha de servir per reduir desigualtats com l’atur i ha d’incidir en aspectes com la petjada digital, temes de gènere i la formació professional”.

A la jornada també ha estat present el secretari general d’Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, David Lucas que ha felicitat Gavà “pel treball realitzat en pro de la sostenibilitat, l’economia circular i la nova agenda urbana per donar solucions als nous problemes existents”. A més, Lucas ha manifestat que “des del Ministeri ens posem a disposició i ajudar en tot allò que sigui possible i, sobretot, per a impulsar polítiques efectives per a aconseguir els objectius: més i millor qualitat de vida a les nostres ciutats”.

La jornada esdevé un punt de trobada d’empreses, administracions i experts per donar major impuls a l’economia circular, entesa com la clau del desenvolupament econòmic i social del segle XXI.

Enguany, la jornada ha estat conduïda per la periodista especialitzada Betlem Kayser, que ha presentat l’ambiciós programa de residu zero que està impulsant amb gran èxit la ciutat d’Austin (Texas), així com l’innovador “REDISCOVERY Centre” de Dublín, un espai de cocreació per fomentar l’economia verda i baixa en carboni. Tot això a càrrec de Natalie Betts, gerent del programa d’Economia Circular, a Austin i Sarah Miller, directora executiva del “REDISCOVERY Centre”.

Betts ha explicat que “l’economia circular és escalable. És cert que necessiten infraestructures prop d’una comunitat per impulsar mesures, però l’experiència és inspiradora per a altres ciutats”.

De la seva banda, Miller ha llançat un missatge a la ciutadania “animem a la gent a que es doni compte de les oportunitats de l’economia circular. En el nostre centre oferim activitats per reflexionar, conferències i cursos on ensenyem com reparar, redissenyar i reutilitzar”.

Posteriorment, s’han presentat quatre experiències innovadores en la gestió de l’aigua, l’eficiència energètica, la gestió dels residus i la construcció sostenible. En aquest sentit, representants d’Aigües de Barcelona, Sestao Berri,(Biscaia), l’Associació Green Building Council Espanya (GBCE) i del Grup Roca han fet un col·loqui.

A la jornada han intervinguts altres ponents. En concret Catalina Balseiro, Chief Innovation and Knowledge Officer d'AB qui ha afirmat que “totes i tots som part del canvi, però per fer-ho realitat necessitem de col·laboració".

 

Andy Backer, Head of Sustainability & Innovation de Sestao Berri ha argumentat que "el conèixer les solucions que podem aplicar va a ser part de la solució. Motivació i coneixement a parts iguals. Aquesta és la clau".

 

Anna Manyes, Assessora Dep. Tècnic de ROCKWOOL i Vocal GBCe ha explicat que “tots els sobrants d'obres, de palets o de llana de roca antiga poden tenir noves aplicacions i reincorporar-les al cicle productiu. La voluntat de reutilitzar depèn en gran mesura del gestor del producte".

 

Finalment, Carlos Velázquez, Sustainability Director, Roca Group ha estat contundent en afirmar que: "hem de córrer perquè se'ns acaba el planeta".

 

Gavà, model de ciutat sostenible

La ciutat de Gavà va redefinir la seva estratègia en l'any 2017 amb la creació del seu lema 'Gavà, Naturalment'. S'hi resumeix un model de ciutat basat en l'agenda de la sostenibilitat urbana, econòmica, social i democràtica, que marca els eixos de les polítiques transversals.

Des de llavors i molt abans, Gavà fa èmfasi en potenciar les seves característiques mediambientals i de l'entorn que sempre l'han caracteritzat. Destaquen, entre d'altres, la creació del HUB en Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles, l'espai de col·laboració publicoprivada que contribueix a impulsar una nova cultura tant en el sistema productiu com en els hàbits de consum, en línia amb valors de l'economia circular. També la selecció de l'Ajuntament de Gavà, juntament amb el de Castelldefels, per participar a la xarxa Intelligent Cities Challenge (ICC), que busca promoure una economia neta a Europa i treballar l'estratègia d'economia circular, resiliència i digitalització.

La Jornada Por una economía Circular y Competitiva avança en aquesta línia i es reafirma com el punt de trobada d'empreses, administracions i experts que busquen donar un major impuls a l'economia circular, entesa com la clau de desenvolupament econòmic i social de segle XXI.