null Increment de la recollida selectiva a Gavà que passa del 40,5% en 2019 al 43,47% en 2020

Els bons resultats són fruit de les diferents accions implementades en el marc del Nou Model de Recollida i Gestió de Residus


L’increment que s’ha produït en la recollida selectiva a Gavà, passant del 40,5% al 2019 a un 43,47% al tancament de 2020, se situa lleugerament per sobre de la mitjana dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (38%). Tot i aquest augment, encara queda camí per recórrer fins al 50% que indiquen les directives europees i els compromisos que hem assumit com a ciutat.

A Gavà durant el 2020 s’han recollit 25.124 tones de residus, de les quals 7.502 tones provenen de la recollida selectiva domiciliària i 14.202 tones encara corresponen a la fracció Resta, tot i que aquesta s’ha reduït un 4.77% respecte 2019. L’objectiu és continuar incrementant les fraccions reciclables (paper, plàstic i metalls, vidre i orgànica) en contra de l’ús del contenidor gris.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha valorat de forma molt positiva aquestes dades tot afirmant que “l’increment en la recollida selectiva ratifiquen l’esforç realitzat des de l’Ajuntament per facilitar a la ciutadania que se sumi a aquest sistema de reciclatge, a la reducció de residus i a la reutilització”. Sánchez ha afegit que “hem d’apostar per la recollida selectiva no només perquè ho marquin les directrius europees sinó també per preservar el nostre model i respectar els valors mediambientals de la nostra ciutat”.

Raquel Sánchez ha manifestat que “anem en la bona direcció, però encara queda camí per recórrer. Cal continuar reciclant amb l’objectiu d’aconseguir el gran repte que tenim com és fer servir cada cop menys el contenidor gris”.

El Nou Model de Recollida i Gestió de Residus dona els seus fruits

Els resultats obtinguts en l’àmbit de la recollida selectiva són fruit de tot un seguit d’accions que s’han posat en marxa. En concret, la creació d’illes de reciclatge amb les cinc fraccions de residus, la millora del sistema de recollida de restes vegetals, la implantació de la recollida Porta a Porta a tres barris de la ciutat (Mas Bruguers, La Sentiu i, recentment, al sector de Les Panes i l’American Lake), la creació d’un Punt Verd a Plaça Catalunya i d’una xarxa de contenidors de roba i de minideixalleries que completen el sistema.

En aquest sentit, les minideixalleries de Gavà han recollit en els darrers 4 anys més de 10 tones de residus especials de mida petita. Es tracta d’una dada molt positiva tenint en compte que són petits residus d’ús domèstic que pesen molt poc, però que, tanmateix, contaminen molt si no es tracten adequadament. Per exemple: una pila de botó pesa només un gram, però el seu mercuri podria arribar a contaminar 600.000 litres d’aigua.

A les minideixalleries, distribuïdes per diferents punts de la ciutat, es poden dipositar tot tipus de piles, bateries i acumuladors, bombetes led i baix consum, cartutxos d’impressora, discos CD/DVD, i RAEE (Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics) de petit format. Aquests materials es poden dipositar durant les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Les minideixalleries urbanes blipvert ja són un referent del reciclatge al carrer. Són instal·lacions innovadores i sostenibles que també actuen com a suport de comunicació exterior, fomentant el civisme, la solidaritat, la cultura, i el comerç de proximitat.

Pel que fa els residus especials provinents de les deixalleries, s’han recollit un total de 3.421 tones.

 

Kit reciclatge a les escoles

Un altre acció encaminada a millorar les dades de reciclatge a Gavà ha estat la distribució de kits de reciclatge als centres educatius. El pack està format per tres bosses (plàstic, vidre i paper) per facilitar la gestió de residus i la separació selectiva a les aules i espais comuns de l’escola.

Amb aquesta acció es vol treballar amb la comunitat escolar la temàtica ambiental dels residus i l’economia circular. Cal pensar que, els més petits són els que poden obrir el camí per incentivar les seves famílies i aconseguir implementar a casa la recollida selectiva tal i com la treballen a l’escola.

 

La generació de residus, una assignatura pendent

Si analitzem la generació de residus per persona, aquesta és de 1.66 kg/habitant.any, mentre que l’objectiu dels plans i programes de la Generalitat i l’AMB (PRECAT20 i PREMET25) és de 1.2 kg/habitant any. Per aconseguir aquest percentatge, cal dedicar grans esforços a la prevenció del residus mitjançant la reutilització i accions per allargar la vida útil dels materials. En aquest àmbit pren gran rellevància la lluita contra el malbaratament alimentari.

Propers passos per al 2021

Un dels grans projectes previstos per a aquest 2021 és l’inici de la recollida Porta a Porta per a grans generadors (teixit comercial, restauració i hostaleria). Es preveu iniciar el seu desplegament als principals eixos comercials i anar-ho estenent progressivament a tota la ciutat.