null L’Ajuntament impulsa una campanya de promoció del Calçot de Gavà

. La situació provocada per la pandèmia afecta directament la sortida natural de la producció atès que la restauració suposa entre el 80 i el 90% de les vendes habituals . Fins a la primera quinzena de març, la campanya mostrarà a través de les xarxes socials, i amb la col·laboració de restauradors locals, receptes casolanes alternatives a les populars calçotades


Amb el lema, “A casa, Calçot de Gavà”, l’Ajuntament ha presentat avui una campanya per promoure l’ús particular del calçot local com a ingredient protagonista de receptes per fer a casa. Es tracta d’introduir el calçot com a producte culinari habitual, amb receptes a l’abast de qualsevol persona i incentivar així la compra d’un producte cada vegada més present en l’horta gavanenca.

Les restriccions derivades de la pandèmia de Covid-19 estan afectant directament la sortida natural de la producció de calçot, ja que la restauració suposa entre el 80 i 90% de les vendes habituals d’un producte que conreen una vintena de famílies gavanenques per posar-lo a l’abast del gran públic.

L’alcaldessa Raquel Sánchez ha destacat que la campanya neix amb un doble objectiu: “Per una banda, donar suport a sectors d’activitat com la pagesia, que fa temps que pateix dificultats, provocades per fenòmens meteorològics derivades del canvi climàtic i que s’han vist agreujades per la situació derivada de la pandèmia. Per l’altra, posar en valor la nostra restauració, greument afectada per les restriccions per contenir la propagació de la COVID”. Sánchez ha afegit que “davant d’aquesta situació hem cercat alternatives per poder gaudir d’un producte de primera qualitat i alhora de la bona cuina des de casa”.

El president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, ha agraït el suport de l’Ajuntament de Gavà per donar sortida a un producte que, segons ha indicat, “s’aproxima als cinc milions d’unitats i es caracteritza per la seva dolçor, gràcies al terreny sorrenc on el conreem”.  Per a Pañella, “menjar calçots és sinònim de festa, de trobades, però malauradament aquesta temporada ens obliga a gaudir-lo d’una manera diferent i necessitem aquesta ajuda per part de tots: del comerç, de la clientela i de la restauració”.

 

Suports digitals

Les xarxes socials seran les plataformes de difusió de la campanya que s’allargarà fins al 13 de març.

Cinc restauradors de la ciutat mostraran vídeo-receptes senzilles que qualsevol podrà cuinar a casa seva amb el calçot de Gavà com a protagonista.

Seran David Cartoixà, del Restaurant Ermita de Brugués, José Vílchez, de Tasta’mm, Rafa Fernàndez, de Mise en Place, Òscar Manresa, del Kauai Gavà Mar, i Sara Martínez, del Restaurant El Forn de Gavà que elaboraran uns plats que tindran com a denominador comú, a banda de comptar amb el calçot com a ingredient, la simplicitat d’una cuina saludable. Les vídeo-receptes es penjaran al canal YouTube de l’Ajuntament, els dilluns i divendres de setmanes alternes a partir del pròxim 8 de febrer.

David Cartoixa també ha posat de manifest la necessitat de sumar esforços per afrontar els efectes de la pandèmia i ha destacat que el calçot local “és un producte primera qualitat, de proximitat i que a casa es pot fer servir de moltes maneres: en sofregits, crus, confitats...  És un producte molt versàtil i té infinitat d’aplicacions. Demano que a casa siguem valents i que provem d’experimentar amb el calçot de Gavà”.

La campanya, que també es difondrà als perfils municipals de Facebook, Instagram i Twitter, inclourà a més diferents publicacions per conèixer una mica més les propietats saludables i els usos gastronòmics del calçot de Gavà, amb la pagesia local com a protagonista. I és que, fins al 13 de març, podrem conèixer diferents productors i venedors locals de calçot gavanenc, amb l’objectiu de reivindicar el producte de proximitat i incentivar el seu consum en particulars.

 

Punts de venda del calçot de Gavà

Agrogavà, la botiga de la Cooperativa Agropecuària a l’avinguda del Mar de Gavà, esdevé punt de venda de calçots locals.

També  les parades del Mercat de Pagès, que se celebra tots els dimarts al parc municipal de la Torre Lluc:

. Parada Cal Delaida

. Parada Cal Xim Xim

. Parada Can Beatrís

. Parada D'Enric Eco (Pagès de Sant Climent de Llobregat)

. Parada de Sergi Camí

El producte, d’especial qualitat enguany gràcies a la climatologia favorable de la tardor, també es pot adquirir en una desena de punts de venda directa per part dels seus productors locals:

.  Josep Pañella. Camí de Ca l’Aimar

. Anna Borrut. C. Tresols, 9

. Can Prunera. Rambla Vayreda, 36

. Climent Martorell. C. Viladecans, 6

. Figueras Sierra. Passeig de la Marina, 171. Castelldefels

.  Jaume Farré. Avinguda del Mar, s,n

. Juan el pagès de l'Illa. C. Sant Pere, 52

. Maria Dolors Figueras. Parada del Camí Ral (rotonda).

. Natural. Av. 305, baixos. Castelldefels

Finalment, el mercat municipal MercaGavà també és un punt de venda. Els calçots de Gavà es poden trobar a la parada l’Amanida.

 

La campanya “A casa, Calçot de Gavà” s’allargarà fins a la primera quinzena de març. Compta amb la col·laboració i participació de la Cooperativa Agropecuària de Gavà i el suport de la Diputació de Barcelona i el Consorci del Turisme del Baix Llobregat.