null Gavà crea un Fons de Contingència de 2 milions d’euros per abordar els efectes de la pandèmia

Es prioritza l’atenció a col·lectius vulnerables i el suport a autònoms i petites empreses. També es reforcen les ajudes fiscals. . L’Ajuntament ja ha destinat 700.000 euros a gestionar l’impacte immediat provocat per la COVID-19. . A més, es mobilitzaran recursos per valor de 1’8 milions per accions en espai públic i mobilitat, adequació dels serveis municipals i promoció econòmica.


L’Ajuntament de Gavà ha dotat amb 2 milions d’euros un Fons de Contingència per abordar els efectes de la crisi provocada per la COVID-19 i respondre als reptes que cal atendre a curt termini.

 

El fons reuneix un seguit de recursos que permetin actuar de manera immediata i, un cop afrontat l’impacte inicial de la pandèmia, reforçar l’atenció a col·lectius vulnerables i la reactivació econòmica de proximitat.

 

Així mateix, el fons inclou un conjunt de mesures de caràcter fiscal que, en forma d’ajudes, ajornament de tributs i reducció de taxes i preus, suposen una reducció d’ingressos per a l’Ajuntament per tal que aquests recursos romanguin en mans de la ciutadania.

 

Segons ha explicat l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, “la idea és comptar amb un seguit de recursos que permetin actuar i donar resposta, especialment als col·lectius vulnerables i la reactivació econòmica de proximitat”.

Sánchez ha recordat que “des l’inici de la crisi sanitària els serveis municipals han estat actius des del primer moment per atendre les necessitats més urgents de moltes persones i famílies, i fins ara ja s’han destinat amb aquesta finalitat més de 700.000 euros”.

L’alcaldessa insisteix en que “ara és el moment de donar respostes a la ciutadania. Als qui estan en ERTE i també als petits empresaris i comerciants i, a la vegada garantir el bon funcionament i el manteniment de la ciutat, garantint la neteja i la higiene a l’espai públic per preservar el més important, la salut dels ciutadans i ciutadanes”.

Sánchez admet que “aquest 2020 estarà marcat per aquesta emergència sanitària i pel seus efectes i probablement, també part del 2021, la qual cosa suposarà que molts dels projectes de ciutat previstos hagin de ser replantejats en els terminis, però no en la seva execució final”

Malgrat tot l’alcaldessa assegura que “la ciutat no s’atura i cal mirar al futur amb esperança i optimisme, també amb prudència, però amb la certesa que seguirem defensant els nostres valors de ciutat ara més vigents que mai. La crisi de la covid-19 ens ha fet veure de manera virulenta que cal replantejar, des de ja, els nostres models econòmics, de mobilitat, i de relació. Nosaltres seguirem apostant pel desenvolupament sostenible”.

 

 

FONS DE CONTINGÈNCIA: 2.038.000 euros

1.- ATENCIÓ A COL·LECTIUS VULNERABLES: 727.000 euros

  • 500.000 euros es finançaran amb el 20% del superàvit municipal.
  • Els 227.000 restants provindran de la redistribució dels recursos inicialment previstos per a la Festa Major de Sant Pere (167.000 €), el Festival Internacional de Titelles (39.000 €) i les Falles de Gavà (21.000), esdeveniments que han estat suspesos a causa de la pandèmia.

 

La nova dotació permetrà atendre noves necessitats socials derivades de la crisi sanitària:

 

- Augment dels recursos destinats a la plataforma “Gavà Solidària”.

 

- Continuïtat del dispositiu Gavà T’Ajuda.

 

- Ajuts a les famílies.

 

- Reforç de les beques de menjador, de llibres i d’activitats extraescolars.

 

- Reforç del servei de teleassistència.

 

- Programes per a la inserció de les dones.

 

- Ajuts per fer front al pagament de l’habitatge.

 

- Suport a entitats.

 

 

2.- REACTIVACIÓ ECONÒMICA I SUPORT A COMERCIANTS, AUTÒNOMS I PETITES EMPRESES: 489.000 euros

 

  • L’actuació més important és la creació d’una nova línia de subvencions a autònoms i micropimes que han hagut de tancar o cessar parcialment l’activitat per la situació d’alarma. Compta amb una dotació de 300.000 euros i és un ajut complementari als establerts per altres administracions.
    • S’atorgaran 600 euros a cada micropime o persona autònoma sol·licitant que compleixi amb els requeriments de les bases, per ajudar-les a abonar les despeses fixes derivades de l’activitat (lloguer o hipoteca, préstecs, assegurances, subministraments...) i contribuir a recuperar la normalitat.
    • Les ajudes es podran sol·licitar a partir de mitjans de juny, quan s’obrirà formalment la convocatòria.

 

 

Dues accions de caràcter fiscal completen aquest capítol:

 

  • Exempció del pagament de la taxa de terrasses a bars i restaurants fins a finals d’any: 74.000 euros

 

  • Reducció de la taxa per a la recollida de residus comercials: 115.000 euros

 

 

3.- AJUDES FISCALS: 822.000 euros

 

Aquest capítol comptabilitza un seguit de mesures fiscals implementades amb motiu de la pandèmia i la conseqüent reducció o ajornament dels ingressos municipals.

 

Es preveuen aquests imports:

 

  • Pròrroga dels tributs municipals; pla de pagament especial per a persones afectades per un ERTO, i per a empreses i autònoms amb activitats econòmiques que han hagut d’aturar l’activitat per la pandèmia, i suspensió de taxes derivades de l’activitat comercial i de les concessions administratives: 450.000 euros

 

  • Ajuts a persones i famílies per fer front al pagament dels tributs municipals: 137.000 euros

 

  • Suspensió del pagament de la zona blava durant l’estat d’alarma: 65.000 euros.

 

  • Paralització de les quotes d’abonament mensual i trimestral de les instal·lacions esportives municipals, i dels preus públics de les activitats organitzades per l’Ajuntament, com cursos i tallers: 170.000 euros.

 

 

MOBILITZACIÓ DE RECURSOS MUNICIPALS

 

Paral·lelament a la creació del Fons de Contingència, l’Ajuntament de Gavà està mobilitzant un conjunt de recursos per incidir en diferents àmbits que requereixen una atenció prioritària.

 

En aquest sentit, fins ara ja s’han destinat prop de 700.000 euros que des de l’inici de la crisi sanitària han permès pal·liar l’impacte d’una situació excepcional amb accions específiques dels serveis municipals. I es preveu mobilitzar més recursos per valor de 1’8 milions d’euros.

 

 

1.- ACCIONS REALITZADES: 694.000 euros

 

Prevenció i protecció sanitària: 77.000 euros

 

  • S’han dedicat a dispositius de protecció davant riscos sanitaris i a l’adquisició d’equips de protecció individual (EPI) per distribuir-los en residències de la gent gran, establiments comercials i serveis municipals.

 

  • A més, s’han invertit 9.000 euros en l’adquisició de màquines i materials per la impressió 3D de pantalles protectores Una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Gavà en col·laboració amb l’empresa Imés3D i un conjunt de persones voluntàries makers per dotar d’aquests elements de protecció a centres sanitaris, residències de gent gran, establiments d’alimentació i productes bàsics, i equips municipals d’emergència.
    • Les impressores 3D passaran a formar part de l’equipament de la Unió de Cooperadors, que es preveu pugui obrir les portes aquesta tardor.

 

Atenció a les persones: 72.000 euros

Entre les accions que s’han impulsat destaquen:

  • Servei municipal “Gavà t’Ajuda” (93 263 91 33). Atén persones grans o amb problemes de mobilitat que no poden sortir de casa i canalitzar les demandes de voluntariat. I inclou serveis de suport emocional, reparacions urgents a domicili, mediació en temes de lloguer de locals comercials i oficines, i assessorament sobre habitatge.
  • Reforç de l’atenció a la gent gran. Dispositiu de contacte telefònic individualitzat, i contacte permanent amb les residències de la gent gran, i suport al Servei d’Atenció Domiciliària.
  • Ajudes a famílies. Garantint les beques menjador distribuint 697 targetes moneder i assumint beques menjador de les llars d’infants públiques.
  • Recursos de Biblioteques, Espai Jove La Casa Gran i activitats esportives, i propostes amb motiu de Sant Jordi i per a les famílies.

 

Activitat econòmica: 45.000 euros

 

  • Nous serveis i programes Gavà Impulsa per atendre les noves necessitats de comerços, empreses, autònoms i treballadors.

 

  • Creació de la plataforma online de suport al comerç local “Més que Mai, Comerç de Gavà”.

 

  • Fira d’Espàrrecs a Casa.

 

Espai públic: 490.000 euros

 

Aquest capítol aplega un conjunt d’intervencions destinades a garantir la protecció i la seguretat i contribuir a evitar la propagació del virus.

 

  • Neteja i desinfecció de l’espai públic, mobiliari urbà, equipaments i mercats municipals.

 

  • Adequació de la mobilitat per adaptar els carrers a la sortida progressiva del confinament. Les primeres mesures han consistit en tancar a la circulació un tram de 3 quilòmetres de carrers i senyalitzar les voreres perquè els vianants circulin per la de la seva dreta.

 

  • Reforç de l’actuació de la Policia Municipal per garantir el compliment de les indicacions establertes per les autoritats sanitàries. Fins ara s’han interposat més d’un miler de sancions per incomplir el confinament.

 

Organització Ajuntament: 10.000 euros

 

  • Mesures de reorganització del personal municipal i foment del teletreball per reduir el risc de contagi i garantir la prestació dels serveis a la ciutadania, mitjançant la dotació d’equips i dispositius informàtics.

 

2.- NOVES ACTUACIONS: 1.811.000 euros

 

Nous equips de protecció: 50.000 euros

 

  • Aquest apartat s’ampliarà per finançar l’adquisició de més equips de protecció i la prevenció de riscos laborals derivats de la pandèmia.

 

Promoció econòmica: 47.000 euros

 

  • La reactivació del sector econòmic de proximitat, greument afectat per l’emergència sanitària, es un eix clau. A les mesures ja incloses en el Fons de Contingència s’afegiran accions específicament adreçades a comerços, autònoms i petites empreses.

 

  • Concretament, s’engegaran campanyes de promoció del comerç local, iniciatives de dinamització i un programa de digitalització.

 

Espai públic i mobilitat: 1.594.000 euros

 

L’actuació a l’espai públic per garantir la protecció de la ciutadania i per tant el seu manteniment en condicions sanitàries i higièniques adequades, es manté com una prioritat que els serveis municipals seguiran atenent.

 

  • Es destinarà 1 milió d’euros a continuar i renovar les actuacions de neteja i desinfecció a carrers, places, parcs, equipaments, mercats i espais comercials.

 

  • Un segon apartat que es vol intensificar i que s’ha evidenciat especialment necessari és el de la mobilitat sostenible i saludable, en el qual Gavà ha vingut avançant i que els propers mesos s’ampliarà en actuacions per a la pacificació del trànsit i la promoció dels modes de desplaçament actius (237.000 euros):
    • Millores en la senyalització
    • Creació de zones 30
    • Ampliació de la xarxa ciclable
    • Increment de la freqüència de bus i adequació de les parades.

 

  • Es reforçarà la dotació econòmica necessària per intensificar l’activitat policial de cara a reforçar la seguretat (360.000 euros).

 

Adequació de serveis i dependències municipals: 120.000 euros

 

Després d’unes primeres accions d’urgència, s’adequaran les dependències municipals a les condicions de seguretat sanitària. Es tracta d’adquisició de material de protecció personal, instal·lació de mampares protectores i altres elements necessaris per preservar la salut dels treballadors/es municipals i de les persones usuàries dels serveis presencials.

 

UN AJUNTAMENT CENTRAT EN SUPERAR LA CRISI

 

El còmput total dels Fons de Contingència i la mobilització de recursos implica que fins ara l’Ajuntament de Gavà ha destinat i preveu destinar 4’5 milions d’euros a pal·liar els efectes de la crisi provocada pel COVID-19 i a implantar noves mesures els propers mesos.

 

A més, cal tenir present que des del mateix moment que es va declarar l’estat d’alarma, el conjunt dels serveis municipals s’han dedicat prioritàriament a aquesta situació excepcional. Alhora, s’ha mantingut el funcionament ordinari del conjunt de l’organització, amb la totalitat de la plantilla activa, en gran proporció gràcies a la generalització del teletreball i l’atenció telefònica i telemàtica, sense anar en detriment de l’atenció presencial en els serveis essencials que així ho requereixen, que funcionen mitjançant cita prèvia.

 

Aquest esforç econòmic i organitzatiu s’ampliarà en la mesura del possible en funció de la capacitat de generar nous recursos mitjançant els canvis pressupostaris que l’Ajuntament pugui determinar o a través de les aportacions d’altres administracions, per atendre noves necessitats i contribuir al procés de recuperació.