null A partir de demà dimecres, la platja de Gavà rebrà una aportació de 40.000 metres cúbics de sorra

. El Port de Barcelona i la Demarcació de Costes a Catalunya aportaran 20.000 metres cúbics, respectivament, davant del carrer de Blanes . La intervenció es realitzarà ininterrompudament durant 12 dies i comportarà el tancament d’un tram de 200 metres lineals de platja


A partir de demà dimecres, la Demarcació de Costes a Catalunya i el Port de Barcelona començaran una aportació de sorra per mitigar els efectes de la regressió a la platja de Gavà. En concret, s’hi abocaran un total de 40.000 metres cúbics de sorra al tram situat davant del carrer de Blanes.

 

Del total de sorra que es restituirà, 20.000 metres cúbics corresponen a les obres d’emergència impulsades pel Ministeri de Transició Ecològica per pal·liar els efectes del temporal Glòria del passat mes de gener. Es respon així a les demandes que l’Ajuntament va traslladar a l’organisme estatal a través de la Demarcació de Costes a Catalunya i que van en línia amb les reclamacions que el govern municipal ha vingut fent a les administracions competents sobre la problemàtica de regressió de la platja.

 

El litoral de Gavà va resultar greument afectat pel temporal i durant uns dies va haver de prohibir-se l’accés a la seva totalitat. El tram més afectat per la regressió va ser el del carrer de Blanes on, des d’aleshores, està restringit l’accés. Inicialment, la intervenció d’emergència havia d’executar-se al març, però l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de la COVID-19 va obligar al seu ajornament.

 

Una segona aportació, de 20.000 metres cúbics més, correspon a la reposició anual de sorra a càrrec de l’Autoritat Portuària de Barcelona, en aplicació de la Declaració d’Impacte Ambiental de les obres d’ampliació del Port. Unes intervencions que es realitzen des de l’any 2015 coincidint amb l’inici de la temporada de platges, amb un parèntesi a l’estiu de 2016.

 

Els treballs

 

Els 40.000 metres cúbics de sorra que contemplen les dues intervencions provindran del fons marí de Port Ginesta. Es transportaran amb una draga fins a la platja de Gavà, on es vessaran mitjançant una canonada submergida.

 

Posteriorment, i amb maquinària d’obres adequada, la sorra es repartirà de manera uniforme per un tram de 200 metres de longitud a banda i banda del carrer de Blanes. Això obligarà a tancar tota la zona de sorra afectada durant l'abocament, excepte un pas per a vianants a tocar de les dunes. No es descarta, però, fer l’operació en dos trams, que s’anirien reobrint així com avanci la intervenció.

 

A la mateixa sorra s’instal·laran uns contenidors, grups electrògens insonoritzats, dipòsits, eines i projectors degudament senyalitzats i protegits que aniran desplaçant-se. Aquestes zones serviran d'estacionament de les màquines de moviment de terres quan estiguin aturades.

 

Des d’avui, hi haurà afectacions en l’accés i estacionament de vehicles al carrer Blanes des dels carrer dels Tellinaires per facilitar l’accés de la maquinària i dels equips necessaris, que seran degudament senyalitzades.

 

La reposició de la sorra es realitzarà en horari ininterromput durant 12 dies. Des de l’Ajuntament, s’ha instat a l’empresa que executarà els treballs a que adopti les mesures necessàries per minimitzar l’impacte, sobretot sonor, tant de dia com de nit, i que utilitzi els equips de treball més adequats per fer-ho possible.

 

Un cop finalitzin els treballs, caldrà mantenir la platja tancada un parell de dies més, perquè la sorra s’assequi i s’aclareixi l’aigua de mar.

 

La platja quedarà oberta en la seva totalitat de la platja de Gavà pocs dies després de l’inici de la temporada de bany, que l’Ajuntament preveu obrir oficialment el 13 de juny. Aquests dies s’està treballant en els preparatius per aplicar les mesures necessàries que garanteixin un ús social de la platja d’acord amb les condicions derivades de la Covid-19. La platja s’adaptarà als requeriments de les autoritats sanitàries per protegir la salut dels veïns de la ciutat i del barri de Gavà Mar i dels visitants. I al mateix temps, es preparen tots els dispositius i serveis necessaris per a l’ús recreatiu

 

La intervenció s’afegirà a les aportacions de sorra efectuades els anys 2015, 2017, 2018 i 2019 amb un volum global de 82.000 metres cúbics en diferents trams de la platja. La d’aquest estiu serà la intervenció més rellevant després de la que va tenir lloc el juny de 2017. Aleshores s’hi van abocar 45.000 metres cúbics de sorra en un tram d’un quilòmetre entre els carrers de Palamós i de Pals.

 

Pla d’estabilització

 

L’Ajuntament de Gavà considera que aquestes reposicions anuals no són plenament sostenibles ni econòmicament ni mediambientalment. D’aquí que insisteixi en la necessitat d’aportar solucions més globals i definitives.

 

En aquest sentit, l’AMB impulsa la col·laboració entre les administracions competents (ajuntaments, Generalitat i Govern espanyol) per fer un pla estructural per a les platges metropolitanes que les estabilitzi davant les amenaces actuals.

Els estudis previs al pla d’estabilització es van presentar el passat mes de desembre en el decurs d’unes jornades tècniques que van tenir lloc a Gavà sota la coorganització de l’Ajuntament i l’AMB. Aquests estudis previs han permès aprofundir en el coneixement de la dinàmica del litoral per trobar solucions futures per frenar la regressió de les platges metropolitanes. S’ha estudiat la part submergida, a través de batimetries, i també de la part emergida, a través dels registres mensuals de l’amplada de les platges i de vols LIDAR, que permeten conèixer l’evolució del volum de sorra.

 

En el marc del pla d’estabilització, l’AMB està desenvolupant un avantprojecte per minimitzar l’erosió de les platges de Gavà i Viladecans i reforçar-les utilitzant solucions basades en la natura i infraestructures toves.

 

Una d’aquestes solucions pot ser la col·locació d’un geotub, un geotèxtil submergit de forma cilíndrica i no visible des de la superfície que s’ompliria de la mateixa sorra del fons marí i apaivagaria la força de l’onatge en cas de temporal.

 

Amb aquest tub es reduirien les grans aportacions de sorra que també tenen afectacions sobre el medi. Altres avantatges d’aquest sistema els proporcionen la versatilitat per retirar-lo quan sigui necessari o el mínim impacte al fons marí, cosa que no es pot fer amb els espigons submergits de roques o formigó. Aquesta solució també ofereix importants reduccions de cost i de petjada de carboni.