null El projecte A-Porta avança amb força a Gavà

La iniciativa, que acaba de tancar una nova edició, s’ha centrat en la lluita contra la pobresa energètica i la solitud no desitjada de persones grans dels barris de Les Colomeres i Can Tintorer


El projecte A-Porta ha arribat a 876 llars dels barris de Les Colomeres i Can Tintorer.  Ahir es van presentar els resultats i les conclusions del treball fet per les picaportes durant els darrers sis mesos. En aquest temps s’han portat a terme 256 entrevistes que han permès conèixer la realitat d’aquests barris, les necessitats dels veïns i veïnes i detectar situacions de vulnerabilitat.

Les picaportes han ofert al veïnat suport, consells i informació útil per al seu dia a dia amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida. Així, han explicat els serveis que ofereix l’Ajuntament i els ajuts als quals poder accedir. En aquest sentit, han trasmés informació de l’accés a drets socials, la cerca de feina a través del CSO, l’acompanyament a gent gran i la tasca del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD).

Durant la presentació dels resultats, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha valorat de forma molt positiva la feina que fan les picaportes. “Gràcies a la seva intervenció hem pogut conèixer millor la situació social del barri i la seva realitat. A més, gràcies a la seva feina és possible trencar la distància existent entre administració i ciutadà”, ha afirmat.

Badia ha mostrat la seva satisfacció pels resultats obtinguts: “Els veïns i veïnes d’aquests dos barris tenen un bon coneixement dels serveis que oferim des de l’Ajuntament. Tot i això, m’agradaria que tothom tingués aquest coneixement i també la informació concreta dels ajuts que poden sol·licitar”.

A-Porta també ha possibilitat detectar casos de solitud no desitjada. En tots dos barris, Can Tintorer i Les Colomeres, hi ha prop d’un 10% de persones menors de 60 anys en aquesta situació. En el cas de majors de 61 anys, a Can Tintorer, 2 persones no tenen cap suport, i a Les Colomeres en són 4 persones. Per Gemma Badia, “és important detectar aquestes persones que es troben soles o que estan passant per un mal moment per tal que rebin un acompanyament i puguin compartir i explicar la seva situació”.

Per la seva banda, el director general d’Acció Comunitària i Civisme de la Generalitat de Catalunya, Jaume Romero, ha manifestat que “el treball de proximitat que fan les picaportes és molt important per detectar les necessitats i saber on s’ha d’incidir. Gràcies al fet que poden entrar a les llars tenen l’oportunitat de conèixer la seva situació personal i també les condicions de l’habitatge per si cal actuar”.

El projecte A-Porta d’empoderament veïnal és impulsat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gavà i Aigües de Barcelona.

A Gavà el projecte es va iniciar l’any 2021. Des de les hores s’ha desenvolupat als barris de Ca n’Espinós, Ausiàs March, Congrés i Les Ferreres, a més de Les Colomeres i Can Tintorer, en aquesta última edició. La iniciativa ha permès actuar, oferir acompanyament, serveis i derivacions en funció de les necessitats detectades i cohesionar els barris.