null Pas endavant del tercer ambulatori de Gavà

• Presentat l’avantprojecte del CAP-3, que es construirà al barri de can Ribes • Incorporarà nous serveis a l’abast de tota la ciutadania, com pediatria, rehabilitació ambulatòria, radiologia, salut mental i salut sexual i reproductiva • L’alcaldessa reclama que Gavà compti amb un servei d’urgències nocturnes


La construcció del tercer Centre d’Atenció Primària –CAP3-  de Gavà està més a prop. El Servei Català de la Salut ha presentat a l’Ajuntament l’avantprojecte de l’equipament sanitari que s’aixecarà al barri de can Ribes, al carrer 8 de Març, en una parcel·la cedida pel municipi de 5.300 m2.

Suposarà una inversió de més de 10 milions d’euros a càrrec de la Generalitat, que ja té consignació pressupostària. Més de 8 milions es destinaran a la construcció de l’edifici i la resta a l’equipació del nou ambulatori.

L’alcaldessa Gemma Badia s’ha mostrat molt satisfeta d’aquest pas endavant: “La presentació de l’avantprojecte significa que finalment tindrem aquest tercer CAP, que és molt necessari i que donarà cabuda a serveis imprescindibles per tota la ciutadania de Gavà, com radiologia o rehabilitació”.

Badia ha recordat que la construcció del nou ambulatori “és una reivindicació històrica, que hem portat al Parlament, que hem defensat on ha calgut i que es construirà en uns terrenys que l’Ajuntament va cedir fa anys. Hem d’estat contents perquè sempre val més tard que mai”.

L’alcaldessa ha aprofitat per posar damunt la taula altres mancances que actualment pateix la ciutadania de Gavà: “Hi ha una necessitat molt demandada que són les urgències nocturnes. Cal que es faci el plantejament que calgui per part de la Generalitat per tornar a tenir aquest servei, que també implicaria tornar a comptar amb una farmàcia de guàrdia a la ciutat”.

 

Un equipament verd i sostenible

El tercer CAP tindrà 3.790 metres quadrats i es distribuirà en planta semisoterrani i planta baixa, ambdues amb accés directe des del carrer, i dues plantes pis, paral·leles al carrer, cosa que permetrà una correcte integració amb el turó del Calamot. El nucli d’accessos principals a l’edifici el configuraran dos ascensors i unes escales que separen en dos espais un gran finestral orientat a la ciutat.

 

 

El tercer CAP incorporarà mesures d’estalvi i eficiència energètica. Es preveu la instal·lació de plaques solars, i el màxim aprofitament de la llum natural, gràcies a la creació de patis interiors i el revestiment de la façana principal amb gelosies.

L’avantprojecte també preveu la restitució del perfil del terreny amb terres procedents de l’excavació, i mantenir la cota natural a la part superior del solar per integrar-lo plenament en l’entorn i minimitzar l’impacte en el paisatge.

La vegetació també hi contribuirà. La planta baixa s’enjardinarà amb espècies autòctones, així com la coberta. Queda garantida la permeabilitat amb el turó del Calamot, i els accessos al mateix.

 

 

Més i millors serveis

La presentació de l’avantprojecte ve precedida de l’aprovació del Pla funcional del tercer CAP, que determina la reordenació de la població assistencial de Gavà en tres àrees bàsiques de salut. Això permetrà oferir una millor cobertura al territori i donar resposta a necessitats futures.

L’entrada en funcionament del CAP3 dotarà Gavà de nous serveis sanitaris, com el de rehabilitació ambulatòria, que ara obliga els veïns i veïnes de Gavà a traslladar-se a Castelldefels. A més, es disposarà d’un nou espai per a la realització de diagnòstic per la imatge amb radiologia bàsica.

D’altra banda, es reubicaran serveis ja existents per millorar la disponibilitat de l’espai i funcionalitat dels mateixos: el Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA), actualment ubicat al carrer Sarrià, es traslladarà al nou CAP. També s’hi unificarà l’atenció de salut sexual i reproductiva i es concentrarà l’atenció pediàtrica.


 

Calendari

Un cop elaborat l’avantprojecte, la propera tardor estarà enllestit el projecte executiu. Un cop fets els corresponents tràmits de licitació i adjudicació de les obres, es preveu que la construcció comenci la primavera de 2023. Els treballs de construcció i equipació tindran una durada aproximada de dos anys, de manera que el tercer CAP de Gavà entrarà en servei a la primavera de 2025.