null El Ple aprova una actualització de les ordenances fiscals per garantir la qualitat dels serveis municipals i les millores a la ciutat

• S’ajusten algunes taxes per assegurar la viabilitat i el manteniment de tots els serveis públics, tot i les incerteses de l’economia global

• Es congelen tant l’impost de vehicles i d’activitat econòmica com la plusvàlua


El Ple de l’Ajuntament de Gavà ha aprovat de forma inicial les ordenances fiscals per al 2024. S’ha procedit a la revisió dels principals impostos i taxes municipals, que s’havien mantingut congelats en els últims anys.

Els esforços financers per fer front a la crisi econòmica i social derivada de la COVID i apaivagar els seus efectes entre la ciutadania, juntament amb la crisi inflacionista – amb un increment dels preus de més del 16% en els darrers cinc anys a Gavà-, fan necessari actualitzar els tributs. Aquesta revisió permetrà garantir la sostenibilitat de les finances municipals, mantenir la qualitat dels serveis públics –en els quals hi ha l’obligació legal d’aproximar les taxes al cost real del servei- i continuar avançant en la millora de la ciutat.

L’objectiu és encarar el nou mandat amb una base financera sòlida, que garanteixi els recursos i serveis a disposició dels gavanencs i gavanenques, amb un sistema redistributiu que garanteixi les ajudes i serveis necessaris a les famílies amb més dificultats.

Actualització de l’IBI

Les ordenances fiscals incorporen una actualització del tipus impositiu de l’IBI, que passa del 0,664 al 0,702. El tipus d’IBI no s’incrementava a Gavà des del 2018, ajudant amb aquesta congelació a les famílies i els autònoms que més van patir els efectes econòmics de la pandèmia.

Es continua apostant per donar suport a les famílies, mantenint les bonificacions actuals.

També per incentivar el lloguer amb una bonificació del 95% de la quota íntegra de l’impost per als immobles d’ús residencial destinats al lloguer social, els habitatges d'inserció i els habitatges de protecció oficial en règim de lloguer, sotmesos a una renda per sota del preu de mercat.

Es manté la bonificació del 50% de la quota íntegra per als habitatges que instal·lin sistemes d’aprofitament elèctric o tèrmic de l’energia solar durant els tres anys posteriors a la instal·lació, i se simplifiquen els tràmits per agilitzar la concessió dels ajuts.

Així mateix, els nous habitatges de protecció oficial gaudiran d’una bonificació del 50% en l’IBI durant 3 anys.

Rebuts congelats

Les ordenances fiscals per a 2024 congelen els impostos de vehicles i d’activitat econòmica, així com la plusvàlua, i mantenen les bonificacions.

Quant a l’Impost sobre vehicles de tracció mecànica, a més de mantenir l’import, es manté l’exempció al primer vehicle d’una persona amb discapacitat.

Es referma l’aposta per la mobilitat sostenible. Es bonifiquen els vehicles “eco” i “zero” amb un 75% sobre l’impost de vehicles. A aquesta bonificació s’afegeixen altres ajudes destinades a promoure l’ús de vehicles no contaminants, com ara l’exempció de pagament de les taxes d’utilització privativa de la via pública i d’ocupació de terrenys d’ús públic per a la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i a gas, o per a la reserva de places d’estacionament per aquest tipus de vehicles. A més, els vehicles amb distintiu “zero emissions” continuen exempts del pagament de les dues primeres hores d’estacionament a la zona blava, i els identificats amb el distintiu “eco” continuaran gaudint d’una bonificació del 50% durant la primera hora d’estacionament.

Amb el mateix objectiu de promoure una mobilitat més sostenible, s’elimina la bonificació als vehicles de més de 25 anys d’antiguitat. Continua la bonificació del 100% de la quota de l’import per als vehicles històrics.

Quant a la plusvàlua, queda congelada i es manté l’exempció en les transmissions on quedi demostrat que no ha existit guany. També segueixen les bonificacions en cas d’herència, que van del 50 al 95% de l’impost segons el parentiu i l’edat del subjecte passiu de l’impost.

L’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) passa del 3,5 al 4%, per ajustar-ho als municipis de l’entorn metropolità. Com la resta d’ordenances fiscals, també és un reflex de laposta del govern municipal per  l’accessibilitat i la disminució del consum energètic a les llars, i pels habitatges de protecció oficial.

Es manté la bonificació del 90% per la incorporació de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar, per afavorir l’estalvi energètic, i també per intervencions que afavoreixin les condicions d’accés i habitabilitat de persones amb discapacitat.

En el cas de construccions i obres destinades a habitatges de protecció oficial, la bonificació serà del 50%.

El repte del reciclatge: Taxes en consonància amb el cost del servei

En els darrers anys l’Ajuntament ha invertit progressivament en la millora del servei de recollida de residus domiciliaris, comercials, de restes de poda, implementació de sistemes de recollida porta a porta a diferents barris i als comerços, tot això per anar ajustant-se als requisits europeus de reciclatge, i encara falta camí per recórrer. En aquest sentit, és necessari continuar invertint en el control de la generació de residus, atès que la normativa preveu que en 2025 els municipis hauran de pagar en funció dels residus que generen.

És per aquests motius que les ordenances fiscals de 2024 també actualitzen les taxes vinculades a la recollida dels diferents residus, perquè Gavà s’apropi cada cop més al compliment legal de cobertura del servei i continuar millorant les taxes de reciclatge.

Tot i l’actualització de tarifes, l’Ajuntament de Gavà encara restarà lluny de cobrir les despeses que generen les diferents recollides de residus, si bé s’anirà apropant a les demandes de la legislació europea.

També s'actualitza la taxa del servei de cementiri donat l'increment del cost del servei i, finalment, la taxa d'ocupació de la via pública, que augmenta les tarifes per taules i cadires de bars i restaurants, després de l'exempció dels anys 2020 i 2021, i les posteriors congelacions en 2022 i 2023 per ajudar el sector a recuperar-se de la crisi de la COVID que va afectar greument la restauració.

Reforç pressupostari de les partides socials

Fruit de l’eliminació, per motius de compliment legal, d’algunes bonificacions de taxes, es reforçaran les partides de serveis socials amb els imports equivalents a les bonificacions suprimides, de manera que es continuïn redistribuint entre les persones i famílies que més ho necessiten.