null Elegida la proposta guanyadora del concurs d’idees per a la piscina pública descoberta de Gavà

  • Amb el nom «Entre camins», planteja un equipament plenament integrat en l’entorn i amb espais exteriors de qualitat, seguint criteris de sostenibilitat

  • Situada a la zona de ca n’Horta, comptarà amb tres piscines: una lúdica, una per a la pràctica esportiva i una per a infants


La Piscina municipal descoberta de Gavà fa un pas endavant més després que ja s’ha escollit la proposta guanyadora del concurs d’idees convocat per l’Ajuntament. L’objectiu de la convocatòria era comptar amb una idea innovadora i de qualitat per desenvolupar el projecte, que es construirà a la zona de ca n’Horta, al costat de la masia del mateix nom i a tocar de la C-245. Es preveu que la piscina sigui una realitat abans del final del mandat municipal, el 2027.

La proposta, amb el nom “Entre camins” i obra de Mireia Marés, ha obtingut la màxima puntuació entre les 10 presentades al concurs. L’alcaldessa Gemma Badia, s’ha mostrat “molt il·lusionada per comptar amb una idea que barreja innovació, preservació de l’entorn, qualitat arquitectònica, un gran sentit estètic i criteris de sostenibilitat, recollint així tots els requisits que vam establir al concurs”.

La idea millora l’entorn tant visualment com paisatgísticament, a més de respondre a totes les necessitats com a nou equipament públic. “La seva ubicació és idíl·lica. Permetrà accedir-hi fàcilment tant en transport públic, com en bicicleta i a peu, si bé també inclourà places d’aparcament per al vehicle privat, i a més contribuirà a donar vida a la Masia de ca n’Horta”, ha afegit Badia.

Integració en l’entorn

"Entre camins" integra plenament la futura piscina a l’entorn i aposta per la creació d’un espai públic de qualitat que millora clarament les condicions actuals de la zona.

Així, afavoreix la connexió amb la Masia de ca n’Horta, preserva i posa en valor els camins i recorreguts existents al parc del Calamot (sense fer tancaments innecessaris), i preveu el lligam amb la segona fase del Parc del Calamot.

        

Aprofitant els desnivells del terreny, l’accés principal se situa al costat del pendent que hi ha a tocar de la masia de Ca n’Horta, amb la qual es connectarà a través d’un pas cobert. Això permet el funcionament independent dels dos equipaments. Aquest espai es configura com una gran plaça que actua com a vestíbul exterior i punt de trobada abans d’accedir a las instal·lacions, i incorpora un nou mirador de la zona agrícola, similar als que ja té actualment el parc del Calamot.

      

 

La integració amb l’entorn també s’aconsegueix amb la conservació dels camins i dels murs de pedra vermella a mode de tanca, amb la preservació d’espècies autòctones –pins, garrofers i oliveres-, i amb la coberta verda del nou edifici de serveis, que està ubicat enfront de les piscines a mode de galeria-gran porxo. 

Tres piscines amb usos diferenciats

El concurs establia la condició de comptar amb una làmina d’aigua d’almenys 1.250 m2 (equivalent a una piscina olímpica, sense perjudici de la forma que pugui tenir), així com espais d’estada.

La solució guanyadora per a la zona d’aigua es resol amb una única esplanada i tres piscines diferenciades. Hi haurà una piscina de xipolleig de 20 cm de fondària destinada als infants més petits i pròxima a la zona de vestuaris per un millor accés i control. A la part central s’ubica la gran piscina lúdica en forma d’H que permet un ús menys massificat i agradable. A l’extrem est s’hi troba la piscina habilitada per a la pràctica esportiva. Totes elles són accessibles amb rampes adaptades.

Al voltant de les piscines se situen les zones d’estada: platja «dura» i platja «tova» amb gespa per solàrium, tovalloles, etc.

L’espai exterior es naturalitza amb arbres com a llocs d’ombra i amb vegetació autòctona.

En conjunt, la proposta s’adapta a les cotes del terreny, reduint d’aquesta manera les afectacions de l’entorn.

 

Ús més enllà de l’estiu

La proposta guanyadora també respon a la premissa de poder utilitzar l’equipament més enllà de la temporada d’estiu. En aquest sentit, planteja la instal·lació d’un sistema d’aerotèrmia a la piscina esportiva que permetrà escalfar l’aigua a una temperatura entre 27 i 35º, així com la possibilitat de cobrir-la amb mantes tèrmiques enrotllables perquè no es refredi l’aigua a la nit.

Aparcament i eficiència energètica

La proposta inclou la creació de dues zones d’aparcament a l’aire lliure, amb un total de 100 places,  situades a la banda esquerra de l’equipament i accessibles des de la carretera C-245. A més, contempla la possibilitat d’ampliar les places d’aparcament en soterrani.

Les bases del concurs d’idees remarcaven la qualitat de la nova piscina en matèria de sostenibilitat ambiental, tenint en compte la voluntat de tendir cap a edificis de consum energètic gairebé nul, així com l’ús eficient de l’aigua.

La proposta planteja diferents solucions per assolir aquest objectiu. D’una banda, sistemes passius com ventilacions creuades, ombres de gelosies i porxos, orientació dels elements, aïllaments dels edificis, coberta verda i sistemes de filtració d’aigua. D’altra banda, sistemes actius de baix consum,  gestió de cicle de l’aigua (dipòsits, superfícies permeables i sistemes de drenatge sostenibles), climatització per aerotèrmia i plaques fotovoltaiques.

La sostenibilitat de l’equipament també es trasllada als materials emprats en la seva construcció, com la fusta i la ceràmica.

Finalment, es preveu un sistema de construcció altament industrialitzat que redueix terminis d’execució i afavoreix la construcció per fases, i un tipus de distribució compacta que redueix costos construcció i manteniment.

Pròximes fases

A partir d’aquesta proposta, s’obrirà el procés d’adjudicació de la redacció de l’avantprojecte i projecte executiu, que anirà en paral·lel a la dotació del finançament necessari.