null Gavà incorpora quatre iniciatives més al Banc de Bones Pràctiques dels governs locals

La Federació de Municipis i la Fundació Pi i Sunyer reconeixen la qualitat i innovació de projectes municipals que promouen l’educació, la participació ciutadana, el comerç i el desenvolupament econòmic


L’Ajuntament de Gavà ha estat reconegut per la innovació i qualitat de quatre iniciatives que s’han incorporat al Banc de Bones Pràctiques impulsat  per la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals per promoure la millora i la innovació en els governs locals. Amb aquestes experiències, Gavà ja suma un total de 22.

Aquest espai, que detecta, recull i difon  iniciatives exemplars sobre polítiques locals d’interès per als municipis catalans, reconeix com a bona pràctica el projecte de mentoria socioeducativa, experiència adreçada a millorar l’èxit educatiu i a lluitar contra l’abandonament escolar.

També reconeix altres tres experiències de Gavà com a pràctiques significatives, és a dir iniciatives ben valorades encara que no siguin innovadores. Són el Fòrum G3 (Gent Gran de Gavà), en l’apartat de participació ciutadana; el nou Mercat de Pagès de Gavà, en l’apartat de Comerç, i l’Agenda Urbana dels Polígons de Gavà, en l’apartat de Desenvolupament econòmic.

Mentoria socioeducativa per a l’èxit educatiu de l’alumnat

La mentoria és una acció emmarcada en el dret a l'educació i la igualtat d’oportunitats, basada en la relació de confiança i suport que s’estableix entre les persones mentores voluntàries i l’alumnat per tal d’assolir els seus objectius. Aquest mètode permet treballar diferents aspectes i facilita que les persones tinguin les mateixes oportunitats de desenvolupament.

Un dels aspectes destacables de l’experiència gavanenca i que la diferencia d’altres iniciatives municipals similars és que les persones voluntàries són majors de 30 anys, de perfil molt variat, i que pertanyen al Punt de Voluntariat del municipi. També el fet que la mentoria  es fa dins del centre educatiu i en horari escolar, cosa que propicia la coordinació entre els diferents agents que participen en el projecte.

La mentoria socioeducativa que es promou a Gavà s’allunya de ser un recurs aïllat i puntual. A més a més, les mentories inclouen dinàmiques personalitzades i es fa un esforç perquè els alumnes que hi participin siguin valorats per aquest fet.

Des de la posada en marxa de les mentories socioeducatives l’any 2022 a l’Institut El Calamot, s’ha pogut copsar una millora de l’èxit educatiu dels joves i la satisfacció de les persones voluntàries que hi participen. Des de començaments de 2023, també s’hi ha sumat l’Institut Bruguers.

  • Fòrum G3. Espai de participació ciutadana de gent gran  

El Fòrum G3 (Gent Gran de Gavà) va néixer en 2018, amb l'objectiu d'implicar a les persones majors de la ciutat en la presa de decisions polítiques per fomentar l'envelliment actiu i la millora de la seva qualitat de vida.

Hi participen persones grans a títol individual i també professionals i representants de diferents entitats de la ciutat que treballen amb i per a la gent gran. S’organitza en comissions enfocades a diferents dimensions de l'envelliment, les quals es van reunint periòdicament, a més de fer reunions plenàries per posar en comú la feina feta.

Aproximadament hi participen una quarantena de persones, i entre les activitats organitzades destaquen dues jornades anuals d’intercanvi i sensibilització, l’impuls d’un servei de voluntariat per a persones majors que se senten soles, la Setmana “Gavà al costat de la Gent Gran”, i la participació activa en l’elaboració del Pla Municipal d’Envelliment Actiu.

El fòrum té, també, un impacte sobre l'autoestima dels participants, els quals se senten útils, valorats i visibilitats, a més funcionar com a una eina contra la solitud no desitjada, ja que esdevé un espai de socialització.

  • Nou mercat de pagès de Gavà. Promoció de productes de proximitat

En setembre de 2021 es va implementar un segon mercat de pagès a la ciutat de Gavà, al voltant del Mercat del Centre, amb l'objectiu d'augmentar l'afluència d'aquest, dinamitzar la zona comercial i complementar l'oferta que ja hi havia. A més es va donar resposta a una reivindicació dels productors del territori, i oferint-los un espai per a la venda dels seus productes, promocionant els aliments de proximitat i sostenibles.

Es va fer una ordenança específica per aquest mercat, donant-li una identitat pròpia, per a la redacció de la qual es va comptar amb els comerciants i productors agrícoles de la zona. A més, també té un programa de dinamització propi amb activitats per ampliar-ne l'interès i atreure visitants de l'àrea metropolitana, com propostes familiars, showcookings i accions de comunicació.

Amb aquesta iniciativa s'ha aconseguit augmentar un 175% l'afluència a la zona durant els dissabtes i en un 50% a l'interior del mercat. També s’ha arribat a un nou públic, especialment joves i famílies.

  • Agenda Urbana dels polígons de Gavà, un full de ruta cap a la sostenibilitat. 

La iniciativa consisteix en un document de planificació estratègica a mitjà termini per a la millora dels polígons d’activitat econòmica de la ciutat. Es caracteritza per fonamentar-se en el Pla d’Acció d’Agenda Urbana de Gavà i consisteix en una iniciativa innovadora en aplicar una metodologia d’agenda urbana a l’àmbit dels polígons.

El document posa èmfasi en 5 eixos estratègics de desenvolupament dels polígons: Humanització dels polígons, Eficiència energètica, Mobilitat sostenible, Plantejament urbanístic i serveis públics i Participació i representació.

Reforça el paper que tenen els parcs empresarials en la projecció urbana dels municipis, com un espai humanitzat que forma part inclosa de les prioritats de ciutat.

És rellevant que es tracti d’un un document coproduït entre l'Associació d’Empresaris del Parc Empresarial Gavà –AEPEG- i l'Ajuntament. Consisteix, per tant, una iniciativa que va més enllà de comptar amb la participació dels agents clau del territori, si no que neix i està liderat i elaborat de manera conjunta.