null Noemí Casado, nova directora de la Unitat de Patrimoni de l’Ajuntament de Gavà


 

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha rebut avui la nova directora de la Unitat de Patrimoni de l’Ajuntament, la gavanenca Noemí Casado.

Casado s’incorpora al seu càrrec en substitució de Josep Bosch, després d’haver estat seleccionada mitjançant un concurs públic obert. Aquest procediment suposa una novetat i un pas endavant en la consolidació d'aquesta figura dins l'organització de l'Ajuntament de Gavà, i preserva la dedicació exclusiva a les funcions de direcció i gerència.

Des d’avui, Casado és la responsable de desenvolupar la part programàtica i gestionar directament l'administració del Museu de Gavà, el Parc Arqueològic Mines de Gavà. També d’actius cabdals com són el Refugi antiaeri de la Rambla, el Castell d'Eramprunyà, o la vil·la romana de Can Valls, així com les actuacions de conservació, estudi i difusió del patrimoni cultural de tot el municipi.

Noemí Casado és graduada en Humanitats per la Universitat Autònoma de Barcelona, dins l'itinerant de Gestió del patrimoni, i té una menció especial en Estudis d'Art per la mateixa universitat. Des de llavors s'ha format com a gestora cultural, tasca a la qual s'ha dedicat intensament l'últim any a l’Ajuntament de Viladecans.

Durant molts anys ha estat vinculada a la cultura i patrimoni gavanenc, desenvolupant tasques de docent a l'escola Belles Arts Francisco Valderrama i formant part del Servei Pedagògic del Museu i Parc Arqueològic Mines de Gavà, experiència que li ha atorgat un profund coneixement de la nostra història, les institucions, i sobretot les necessitats de les persones usuàries.

Per a Noemí Casado, aquesta nova etapa li suposa "un orgull per poder tornar a casa, tornar a trepitjar el patrimoni que tant estimo, ara des d'una altra perspectiva, una altra mirada" i posa en relleu la riquesa “inqüestionable” del patrimoni de Gavà: “Les Mines de Gavà són un referent arqueològic a escala internacional, i s’hi sumen altres espais patrimonials com el Castell d'Eramprunyà, el Refugi Antiaeri i el molt prometedor jaciment de Can Valls de la Roca, que fan que el patrimoni esdevingui tret d'identitat del nostre municipi”.

Noemí Casado afirma que “la meva incorporació arriba després d'un període complicat per la cultura i el patrimoni en general. Hem d'aconseguir de nou l'excel·lència amb la millora de les instal·lacions, i treballar braç a braç amb les escoles, per continuar contribuint a l'educació de milers d'estudiants que ens visitaven a cada curs, especialment amb la comunitat educativa gavanenca". Afegeix que "els museus són espais educatius, però també socials i vull que la ciutadania així ho percebi. Treballarem perquè s’estableixi aquest vincle amb el patrimoni de la ciutat".

Casado se suma a l'equip format pel conservador Josep Bosch, que recuperarà la dedicació en exclusiva de les tasques dirigides al creixement, la conservació i l’estudi de la col·lecció del museu i del patrimoni arqueològic i arquitectònic gavanenc, i per Mireia Forasté, al càrrec de les accions, programes i serveis de difusió i comunicació.

Per altra banda, s’està duent a terme la licitació per contractar un nou equip extern d’atenció al públic i de serveis educatius, amb què es preveu que al llarg dels pròxims mesos tant el Parc Arqueològic Mines de Gavà, com el Museu de Gavà i com d’altres equipaments patrimonials que en depenen, puguin funcionar a ple rendiment.