null Els delictes a Gavà experimenten un lleu descens en el darrer any

• Es constata una disminució dels delictes contra el patrimoni, les ocupacions il·legals i els accidents de trànsit • Les detencions s’incrementen en un 1,6% • Potenciar la policia de proximitat amb més presència als barris, una de les prioritats


L'alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha presidit avui la Junta Local de Seguretat. A la reunió amb els responsables de les forces de seguretat que operen al municipi, s’ha constatat un descens de l’1,4% del total de les infraccions penals.  El 2021 s’han produït 34 infraccions penals menys, passant de 2.372 del període anterior a 2.338.

Badia ha expressat la seva satisfacció per la lleu reducció dels delictes al municipi. Si bé, ha volgut remarcar que “és especialment important perquè  s’ha produït en un moment on la conjuntura social és complicada arran de la situació derivada de la covid”.

Per a l’alcaldessa “les dades demostren que Gavà és una ciutat segura, però cal continuar treballant. Per això he demanat als cossos de seguretat que reforcin encara més la coordinació per seguir millorant la seguretat ciutadana al municipi”.

 

Delictes contra el patrimoni

A la reunió s’ha posat de manifest una disminució significativa dels delictes contra el patrimoni. S’han registrat un 3,4% menys, passant de 2.018 a 1.949. Els descensos més significatius són:

- Robatori amb força en domicili (-50%)

- Robatori amb força en empresa (-50%)

- Altres robatoris amb força (-20,5%)

- Robatori amb força en establiment (-17,2%)

- Robatori amb força en interior vehicle (-2,5%)

Quant als robatoris amb violència i/o intimidació s’han reduït un 3,6%. El  descens més significatiu ha estat el de l’estrebada, que ha baixat un 44,4%. Per contra, s’han incrementat els robatoris a l’espai públic (passant de 21 a 25)  i en establiments (de 9 a 11).

 

Detencions

El nombre de detencions ha experimentat un increment del 5,4%. El 2021 s’han detingut 295 persones enfront de les 280 del període anterior. D’aquestes, un 82% han estat efectuades pels Mossos d’Esquadra i un 18% per la Policia Municipal de Gavà. 

Pel que fa a la resolució de casos, el treball conjunt dels cossos de seguretat ha permès resoldre un 27% de les incidències, un 1,6% més. El perfil majoritari de la persona detinguda és un home (87,1%), major de 36 anys (46,8%) i de nacionalitat espanyola (62%).

 

Ocupacions il·legals

Durant 2021 s’ha produït una reducció molt important en el nombre d’ocupacions a Gavà, que ha baixat a 15.  Per Badia “la intervenció policial en el moment dels fets ha estat factor clau per evitar aquest tipus de delicte. Prova d’això és que dels 75 intents d'ocupacions, només cinc s’han consumat. Unes dades molt positives si les comparem amb les registrades altres anys a Gavà i més baixes que les de municipis de l’entorn”.

Actuacions contra la salut pública

L’informe anual també destaca la campanya d’actuacions relacionada amb connexions il·legals de llum per presumptes plantacions de marihuana.

Entre les intervencions realitzades cal destacar l’actuació al barri de la Barceloneta, amb  23 desconnexions il·legals de llum, la detenció d’un individu per un delicte de salut pública i el comís de 1.040 plantes de marihuana.

Altres intervencions conjuntes s’han realitzat al carrer Indústria amb la detenció d’una persona i el comís de 255 plantes, i a Ca n’Espinós amb un total de 6 actuacions per connexions il·legals.

L’alcaldessa ha manifestat que “aquestes intervencions i aquests resultats han estat fruit de la bona coordinació existent entre els cossos de seguretat”.  

 

Accidentalitat

En el darrer any, els accidents de trànsit s’han reduït un 22,8%, passant de 114 a 88. Com a dada més significativa destacar que no s’ha produït cap accident mortal i només un ha estat greu.

Les tipologies més comunes d’accidents de trànsit han estat l’envestida, la col·lisió posterior i l’atropellament. En aquest darrer cas, s’han produït 16 incidents, tots ells en pas de vianants i amb un únic ferit greu.

Pel que fa a les denúncies de trànsit se n’han registrat 826. Aquestes han estat relacionades amb la manca de l’assegurança del vehicle, no portar el cinturó de seguretat, alcoholèmia i sorolls, entre d’altres. Per contra, els delictes contra la seguretat del trànsit han augmentat un 18,4%.

 

Altres actuacions

Les infraccions administratives han augmentat un 68,1%, amb un total de 454. Aquest incrementat ha estat motivat pels controls derivats de l’emergència sanitària i les sancions que han comportat el control de les mesures covid.

Quant a les accions relacionades amb la Comunitat s’han fet xerrades de sensibilització amb 29.710 participants. Els temes tractats en les presentacions i col·loquis han fet referència a la prevenció i consum de drogues, internet i xarxes socials, violència domèstica seguretat viària i consells de seguretat.   

D’altra banda, s’ha intervingut en incidents vinculats a les molèsties relacionades amb els sorolls i l’ocupació de places reservades per persones amb mobilitat reduïda, que han augmentat.

Finalment, cal destacar la consolidació de l’APP de Seguretat Ciutadana. A través d’aquesta aplicació s’han gestionat 2.066 incidències.

 

Propostes per 2022


La Junta Local de Seguretat ha abordat els objectius i propostes que han de ser prioritàries aquest 2022 en matèria de seguretat i convivència:


- Es potenciarà la policia de proximitat amb més presència als barris per enfortir la prevenció i la percepció de seguretat

- Creació de la figura del policia assistencial per donar un millor servei d’atenció i protecció a les víctimes més vulnerables: víctimes de violència de gènere i domèstica en situació de risc, gent gran, menors i persones amb discapacitat. També permetrà fer un seguiment i atenció de víctimes greus implicades en accidents de trànsit.

- Redacció del Pla Local de Seguretat, que ha d’esdevenir l’instrument que defineixi les línies d’actuació de les polítiques de seguretat a Gavà.

- Controls i campanyes contra el consum d’alcohol i drogues

- Vetllar pel civisme i la convivència.

- Implementació de càmeres de videovigilància en el municipi.

Per a l’alcaldessa “totes aquestes propostes són clau i ens han de permetre tenir una Gavà molt més segura”.

La Junta Local de Seguretat ha fet un repàs a les intervencions i treball realitzat durant 2021 per part de la Policia Municipal, els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Bombers.