null L’Ajuntament impulsa la creació d’una xarxa pública de punts de recàrrega de vehicles elèctrics

. S’han instal·lat sis punts de recàrrega als aparcaments municipals de la plaça de Jaume Balmes i de la plaça de Batista i Roca . Aquest 2022, el servei s’ampliarà a la via pública amb tres estacions al nucli urbà i a Gavà Mar


Gavà fa un pas endavant per promoure una mobilitat neta i sostenible a la ciutat amb la creació d’una xarxa municipal de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. En una primera fase, s’ha procedit a la instal·lació de carregadors per a vehicles elèctrics als aparcaments municipals regulats de la plaça de Jaume Balmes i de la plaça de Batista i Roca. Ara s’està treballant en la seva ampliació a la via pública, amb la previsió que sigui una realitat aquest 2022.

L’alcaldessa Gemma Badia ha afirmat que “el nostre objectiu és anar omplint la ciutat de punts de recàrrega per fomentar l’ús de vehicle elèctric. Pròximament instal·larem tres estacions més als carrers del nucli urbà i a Gavà Mar”.

Badia ha afegit que aquesta “és una acció més per fer de Gavà una ciutat més sostenible i contribuir a la reducció de les emissions de CO2, tal com ens exigeix l’actual situació d’emergència climàtica. I això ho aconseguirem amb més vehicles elèctrics i, sobretot, fomentant el transport públic”.

Els primers punts ubicats als aparcaments municipals s’adrecen a les persones usuàries de les places de rotació, que podran carregar els seus vehicles elèctrics mentre fan les compres o gestions. Per promoure el seu ús, en un primer període, la càrrega serà gratuïta.

S’hi han col·locat sis carregadors, tres a cada pàrquing, que permetran una càrrega completa en un temps aproximat de quatre hores, tot depenent de la capacitat de la bateria del vehicle. Són carregadors semiràpids, de 7,4 kW de potència, equipats amb connectors tipus 2 (estàndard europeu) i endolls tipus Schuko. La seva instal·lació s’ha executat sota criteris d’eficiència energètica.

 

Com utilitzar-los

En primer lloc, cal que la persona usuària es descarregui l’aplicació EVCharge al mòbil i es registri. Fet aquest pas, podrà activar la càrrega. També ho podrà fer a través d’una targeta que podrà sol·licitar a les oficines de Gavanenca de Terrenys Immobles (ubicades a l’edifici de l’Ajuntament), al telèfon 93 263 91 27 o a l'adreça de correu electrònic gti@gava.cat.

 

Ampliació de la xarxa a la via pública

Els punts de càrrega als aparcaments municipals són el primer pas per a la creació d’una xarxa municipal, que al llarg d’aquest any també arribarà a diferents punts del nucli urbà i de Gavà Mar. Les pròximes estacions de recàrrega semiràpida s’ubicaran a:

  • Carrer de Martí l’Humà, a l’altura de l’escola Jacme March
  • Rambla Pompeu Fabra, a l’altura de la Piscina de Can Tintorer
  • Carrer dels Tellinaires, a l’altura del Centre de Serveis de Gavà Mar.

La xarxa municipal de punts de recàrrega gairebé triplicarà les opcions de què fins ara disposaven els propietaris de vehicles elèctrics a la ciutat: l’electrolinera de l’AMB del carrer del Progrés, l’estació de l’aparcament públic de la Torre Lluc gestionat per REGESA, i el punt ubicat al pàrquing subterrani del Centre Comercial Barnasud.

Una ampliació de l’oferta en consonància amb el creixement constant que ve experimentant el parc de vehicles elèctrics de la ciutat: de 41 censats l’any 2017 als 316 registrats en el primer semestre de 2021. Una implicació ciutadana en la lluita contra el canvi climàtic que l’Ajuntament recompensa amb una bonificació del 75% de l’Impost de Vehicles i la gratuïtat de les dues primeres hores d’estacionament a la zona blava. Altres ajuts per promoure l’ús de vehicles no contaminants són l’exempció de pagament de les taxes d’utilització privativa de la via pública i d’ocupació de terrenys d’ús públic per a la instal·lació de punts de recàrrega, o per a la reserva de places d’estacionament.

 

Compromís amb la mobilitat sostenible

Amb la xarxa municipal de recàrrega de vehicles elèctrics, l’Ajuntament de Gavà referma la seva aposta per contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic promovent una mobilitat més sostenible i saludable. Un camí iniciat fa anys, que s’ha concretat en l’ampliació de la xarxa ciclable, el dispositiu de mobilitat a la platja a l’estiu, la renovació de la flota municipal amb vehicles elèctrics, i projectes supramunicipals, com la transformació de la C-245 o la reivindicació de la nova R3 de Rodalies. Unes accions que s’emmarquen en els compromisos que recull el Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic per afavorir la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i la millora de la qualitat de l’aire.