null “Més que mai, Gavà”, l’acord ciutadà per la reactivació econòmica, el progrés social i la sostenibilitat urbana

. L’objectiu és aconseguir la màxima col·laboració i unitat d’acció per donar una resposta integral i compartida als reptes que planteja la Covid-19 . L’acord marca el full de ruta dels àmbits d’actuació prioritaris i tindrà continuïtat amb un pla de reactivació que es treballarà conjuntament amb el teixit social i econòmic


 

L'Ajuntament de Gavà ha acordat avui en sessió del Ple ordinari, celebrada per videoconferència, impulsar l’acord ciutadà “Més que mai, Gavà”. Neix amb l’objectiu de donar una resposta consensuada i compartida a les necessitats i urgències derivades de la pandèmia de la Covid-19 en tots els àmbits. I, alhora, afrontar la millora i transformació progressiva definida per Gavà per construir el seu futur. La proposta ha tingut un ampli suport. Ha comptat amb els vots a favor del PSC, ERC, C’s i Partit Popular, i les abstencions de Podemos i Junts x Gavà

 

El text indica que la crisi sanitària ha posat de manifest “la necessitat d’enfortir la cohesió i l’equitat, el valor d’allò comunitari i la solidaritat, el progrés social i la igualtat d’oportunitats, i tenir molt presents els riscos de les vulnerabilitats de tota mena que encara existeixen a la nostra societat”. També ha evidenciat que “les ciutats han de ser espais saludables, habitables i resilients, i com a tals, articular contribucions locals i metropolitanes als reptes ecològics i ambientals”, d’acord amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, “que coincideixen amb els valors que Gavà representa i exerceix”.

 

També es posa en relleu que en aquesta crisi el conjunt de la ciutadania, teixit comercial i empresarial, entitats i Ajuntament han demostrat “un comportament exemplar, una alta capacitat de resistència, una voluntat imbatible de parar el cop i un compromís ferm de solidaritat”. I que és aquesta màxima implicació, plena col·laboració i unitat d’acció la que permetrà afrontar la reconstrucció post-Covid. “El repte ens interpel·la a totes i a tots. No hi pot faltar ningú que vulgui sumar per la nostra ciutat perquè tothom té coses a aportar”, subratlla.

 

Així, l’acord ciutadà “Més que mai, Gavà” es fonamenta en els compromisos següents:

 

  • Treballar de manera integral per abordar en perspectiva social, econòmica i territorial la definició i implementació de mesures al conjunt de la ciutat.
  • Mobilitzar el màxim possible de recursos, idees i capacitats col·lectives tant del teixit cívic, social i econòmic de la ciutat com de l’Ajuntament de Gavà.
  • Sumar esforços per poder articular un Pla que, liderat i impulsat per l’Ajuntament com a institució de referència de la ciutat, aglutini un conjunt d’accions i mesures concretes.

 

El text recull que totes les mesures que es plantegin es duran a terme “des del compromís de transparència, col·laboració i coordinació entre els i les signants i buscant la implicació de la resta d'Administracions Públiques, amb l'objectiu de definir estratègies conjuntes, materialitzar accions i mesures pal·liatives de la crisi, així com poder disposar de més recursos”.

 

10 àmbits d’actuació

 

L’acord ciutadà contempla una desena d’àmbits d’intervenció. El primer és la celebració d’un homenatge a les víctimes de la pandèmia i de reconeixement a tots els/les professionals i voluntaris/àries que estan treballant per pal·liar els efectes de la crisi sanitària. L’homenatge tindrà lloc el dilluns 29 de juny, festivitat de Sant Pere, copatró de Gavà. Serà a les 20 hores a la plaça de Jaume Balmes. Serà d’aforament limitat i se seguiran totes les mesures de seguretat. Així, està prevista la col·locació de 400 cadires a un metre i mig de distància entre si i serà obligatori l'ús de mascareta. Es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament.

 

L’acord “Més que Mai, Gavà” també planteja impulsar accions orientades a:

 

  • Vetllar per la salut pública de la comunitat, especialment de la gent gran, amb les iniciatives que la ciutat pugui generar, com ara eliminació de materials contaminants o que afectin la salut i el control de la contaminació, però, sobretot, exigint una dotació suficient i un millor funcionament de les polítiques sanitàries públiques.
  • Garantir recursos i iniciatives per ajudar als col·lectius més vulnerables i al conjunt de persones que pateixen més directament les conseqüències de la pandèmia.
  • Impulsar la reactivació econòmica, amb atenció especial al comerç local i a les persones autònomes i emprenedores, reforçant les accions per crear ocupació i atendre les persones en atur, impulsant el parc agrari i promocionant l’activitat econòmica sostenible, la innovació, la transició cap a un model econòmic circular i la digitalització com a elements clau per la sortida d’aquesta crisi econòmica derivada de la COVID.
  • Impulsar un programa d’inversions públiques a la ciutat en els àmbits de l’espai públic i de millora dels equipaments, garantint les inversions en nous equipaments i les infraestructures, sanitàries, de mobilitat i de gestió de l’aigua, en coordinació amb la resta d’administracions competents.
  • Intensificar les accions d’accés i dotació d’habitatge, especialment de protecció pública i incloent el lloguer assequible, i vetllant perquè les persones amb dificultats puguin conservar el seu habitatge emprant tots els instruments de què es disposin.
  • Desenvolupar accions específiques en matèria d’educació, en l’àmbit dels ajuts, la millora dels centres i la digitalització a les aules, en el marc del Projecte Educatiu de Ciutat i per una xarxa educativa pública de qualitat.
  • Donar un impuls conjunt a totes les entitats de la ciutat, especialment les culturals i esportives, que han vist perjudicada la seva activitat amb l’actual crisi sanitària, amb mecanismes de suport municipal i promocionant la realització de les seves activitats.
  • Implementar, promocionar i compartir accions destinades a una mobilitat sostenible i segura, i a la millora i ampliació de la xarxa de transport públic.
  • Prioritzar mesures de transició ecològica i preservació del medi ambient, en el marc de la lluita contra el canvi climàtic i posant en valor l’entorn natural, i treballant per preservar els espais protegits del litoral, el Parc del Garraf i el Parc Agrari.

 

Així mateix, deixa constància que els compromisos i accions tindran un caràcter flexible, per adaptar-los a una situació canviant. Això requerirà una avaluació contínua per tal de reorientar les mesures en funció de la seva efectivitat.

 

Pla d’Innovació i Reactivació Econòmica

 

L’acord estableix que l’Ajuntament presentarà en un termini màxim de quatre mesos un Pla d’Innovació i Reactivació Econòmica.

 

Aquest Pla es treballarà els propers mesos a través d’un procés en el qual es vol comptar amb les aportacions de les entitats de Gavà i del conjunt del teixit social i econòmic. Per això, el document es farà arribar els proper dies a tots aquests col·lectius i es difondrà a través de la Plataforma Gavà Participa – Gavà Decideix. Per recollir les aportacions s’establiran grups de treball en els quals s’integraran representants de l’Ajuntament i de les entitats adherides. El tret de sortida serà una sessió constitutiva de l’Acord Ciutadà que tindrà lloc a mitjans de juliol.

 

Descarrega nota