Una platja amb tots els serveis

 

I. CARACTERÍSTIQUES GENERALS

Gavà ofereix prop de 4 quilòmetres de platges. Tenim unes platges obertes a tothom per gaudir de l'estiu.

Aquestes disposen de tots els serveis i equipaments i d'una oferta d'oci àmplia i diversa. Unes platges de gran valor natural, que destaquen per la seva fisonomia singular amb un sistema dunar únic i unes pinedes que arriben fins al mar. Unes platges a l'abast de la ciutat, que podem  resseguir a través d'un passeig marítim que ha estat reconegut amb prestigiosos premis d'arquitectura i que té en l'escultura d'Antoni Roselló un element identificatiu del litoral gavanenc.

Les platges de Gavà  es divideixen en dues:

-    Platja de l'Estany (límit amb Viladecans fins al carrer Llançà) 260 metres

-    Platja de Gavà ( del carrer Llançà fins el límit amb Castelldefels) 3.540 metres

La platja de Gavà és una platja de qualitat , acreditada pels reconeixements: Q de Qualitat Turística, bandera EcoPlayas, SIQTED i treballant amb el nou compromís del segell Biosphere.

La temporada alta de banys és del 10 de juny a l'11 de setembre de 2017. L'Ajuntament, conjuntament amb altres administracions, posa en funcionament diferents activitats i serveis:

-    Punt d'informació turística al costat de l'escultura de la vela (dimarts a diumenge i festius de 10:00 a 20:30)

-    Servei de prevenció, vigilància, salvament i socorrisme, amb tres llocs de socors

-    Servei específic de vigilància de la Policia Municipal

-    Tres línies d'autobús que arriben a Gavà Mar: GA1 (gratuït els caps de setmana i festius del 10/06 al 06/08), L94 i L95. Tots amb una freqüència de 20' (GA1 del 10/6 al 6/8 i L94 i L95 del 1/06 a 11/09).

-    Dues zones d'aparcament restringit en calçada a vehicles inclosos dins el cens municipal i/o dels residents que n'acreditin l'ús propi  en la zona interior delimitada pels carrers Salou, Cadaqués, Tellinaires, av. Europa i av del Mar (sense  incloure'ls)

-    Aparcament restringit a vehicles que portin visible  els distintius "CERO" i "ECO" i inclosos dins el cens municipal i/o dels residents que n'acreditin l'ús propi a l'avinguda d'Europa, 36

-    Vorera bici al llarg del passeig marítim i carril bici a l'avinguda del Mar.

-    Concessió de llicències d'explotació per a 4 guinguetes de begudes i menjars amb hamaques i para-sols i 6 punts de venda de gelats.

-    Concessió d'explotació d'una base nàutica

-    Servei de neteja, manteniment i recollida de residus.

-    Autorització i organització d'activitats culturals, lúdiques, esportives i de difusió mediambiental.

Compromisos sobre:

II. INFORMACIÓ, SUGGERIMENTS, COMENTARIS I QUEIXES

-    Informació diària i actualitzada des de les 10:30 hores  fins a les 19:00 hores sobre l'estat de la mar i la temperatura de l'aigua. Aquesta informació està als llocs de socors.

-    Informació quinzenal sobre la qualitat de les aigües de bany i sobre la qualitat de la sorra. Aquesta està als llocs  de socors i al Punt d'Informació Turística al costat de la vela de Gavà Mar.

-    Informació actualitzada sobre els serveis i atractius turístics del municipi, estat de la mar, transports, allotjament, restauració, plànols, agenda cultural i esportiva al web municipal www.gavaciutat.cat  dins l'apartat Turisme/Gavà i el mar

-    Informació dels serveis de temporada de platja, equipaments, centres de salut amb el codi QR de l'Ajuntament en tres punts. En el punt d'informació turística i en dos plafons situats al passeig Marítim amb l'avinguda del Mar i al carrer Premià.

-    Informació a través de rètols informatius. En molts dels carrers que arriben a la sorra hi ha un rètol informatiu amb el resum de la normativa d'aplicació a les platges:

. 9 senyals a la sorra. Carrers: Sitges, Vandellòs, Sant Feliu, Garraf, Roses, Cadaqués, Premià, Pals i Llançà

. 5 senyals al passeig Marítim. Carrers: Sitges, Salou, avinguda del Mar, Blanes i Premià

-    Informació general de la platja a l'App de la Generalitat

-    Informació general de la platja a l'App de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

-    Durant tot l'any el nostre objectiu és vetllar per la protecció mediambiental de la platja com a recurs natural, facilitar-ne l'ús com  a espai d'esbarjo i evitar les activitats nocives, molestes i incíviques.

Els usuaris i usuàries disposen de diverses vies de comunicació per fer arribar a l'Ajuntament de Gavà els seus  suggeriments, idees, comentaris, propostes de millora  i queixes.

Com contactar:

-    Presencialment, mitjançant formularis d'instància, a l'OAC  de l'Ajuntament

-    Presencialment, al Punt d'Informació Turística de l'avinguda del Mar amb carrer Tellinaires

(dimarts a diumenge i festius de 10:00 a 20:30)

-    Ajuntament, per telèfon al número  900 66 33 88  - 93 263 91 00

-    Adreça electrònica: ajuntament@gava.cat   -  turisme@gava.cat

-    A través del web de l'Ajuntament  www.gavaciutat.cat

-    A través de les App de l'AMB "InfoPlatges AMB" i de la Generalitat  "PlatgesCat"

-    Policia Municipal, telèfon 93 263 91 40 i a través de l'App Gavà-Seguretat Ciutadana

Satisfacció usuaris i usuàries

Diàriament es realitzen enquestes de satisfacció als usuaris i usuàries a través del Punt d'Informació Turística de Gavà Mar i del servei de salvament i socorrisme.

 

III.  OCI

-    Guinguetes de begudes i menjars amb lloguer d'hamaques i para-sols. Hi ha quatre concessions a les prolongacions de:

Carrer Begur: Iguana

Carrer Palamós: Coco Beach

CarrerPalafrugell: Aloha

Carrer Sitges: El Capo

-    Guinguetes de gelats. Hi ha sis punts de venda de gelats a les prolongacions dels carrers de Llançà,  Premià, Cadaqués,   Blanes , avinguda del Mar  i Vandellòs.

-    Base Nàutica: MagicWave Gavà concessió d'explotació d'una base nàutica ubicada al la zona maritimoterrestre a la prolongació del carrer  Sant Feliu per a la practica dels esports nàutics no motoritzats.

I al càmping 3 Estrelles

-    Agenda d'activitats puntuals: culturals, esportives, de difusió, etc.

 

IV. EQUIPAMENTS

El Servei de Promoció i Conservació de l'Espai Públic de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s'encarrega del mobiliari  i d'altres serveis i instal·lacions a la platja de Gavà. L'AMB té la ISO 14001:2004 i la ISO 9001:2008 per la gestió i manteniment de platges i altres temes.

L'Ajuntament de Gavà vetllarà per al correcte funcionament dels equipaments següents:

-    AMB:

. Neteja manual de la sorra diàriament. Neteja mecànica, de la franja de màxim ús (la propera al mar) diàriament i la resta dos cops per setmana.

. Contenidors semisoterrats: 22 contenidors i 8 papereres. Els contenidors tenen uns sensors d'ompliment

. Dutxes: 34 dutxes, a totes les entrades de la platja del municipi i 7 rentapeus. Aquests es verifiquen diàriament

. Dutxes amb cadira: 2 als carrers Palamós i Premià

. Fonts: 7 al llarg dels passeig marítim.

. Bancs: 35 bancs, disposats a tots els carrers i vials que tenen entrada a la sorra

. Passarel·les: 24 passarel·les que faciliten l'accés a la sorra

. Passarel·les adaptades: 2, per a persones amb mobilitat reduïda als carrers Premià i Palamós

. Pals de bandera indicadors de l'estat de la mar: n'hi ha tres que s'ubiquen al costat dels llocs de socors. . Triangles informatius instal·lats a la sorra: 9, a l'extrem superior de la columna triangular es pot assenyalar l'estat de la mar.

. Banderes que indiquen la presència de meduses

. Abalisament de tot el litoral, que comprèn 3,8 km de longitud, amb boies grogues separades 100 m entre si, a una distància de 200 m de la costa.

. Tres canals d'entrada i sortida d'embarcacions ubicats als carrers Sant Feliu, Palamós i al Camping Tres Estrelles (al límit amb Viladecans)

. Dos jocs infantils inatl·lats a la sorra als carrers Ampolla  i Premià

. Un joc tridimensionals al carrer Ametlla

. Volei platja, sis espais per practicar voleibol a la sorra de la platja, als carrers de Ampolla, Ametlla, Vandellòs, Sant Feliu, Palafrugell i Cadaqués

. Futbol  platja, un al carrers Sitges

. Korfball, un al carrer Cadaqués

-    Ajuntament:

. Punts de recollida selectiva d'escombraries: s'instal·laran contenidors  als accessos de la platja. 

. Quatre cabines sanitàries  químiques,  instal·lades als carrers:  Vandellós, avinguda del Mar, Cadaqués i Premià. La del carrer Premià és per a minusvàlids. Aquestes es netegen diàriament

. Lavabos d'ús públic i també per a minusvàlids en les quatre guinguetes de beguda i menjars (carrers Begur, Palamós, Palafrugell i Sitges)

. Parc infantil a l'avinguda del Mar amb passeig Marítim

. Skate Parc al passeig marítim amb avinguda del Mar

 

V. VIGILÀNCIA, SALVAMENT I SOCORRISME

-    Servei de salvament i primers auxilis en temporada alta de bany:  tres llocs de socors, quatre cadires de vigilància, un quad i una moto d'aigua, de 10 a 19 hores, de dilluns a diumenge.

-    La distribució és la següent:

Carrer Vandellòs: lloc de socors

Carrer Roses: lloc de socors

Carrer Premià: lloc de socors

-    Qüestionari: estat de les platges. L'Ajuntament, a través de l'empresa de salvament i socorrisme, col·labora amb l'Agència Catalana de l'Aigua en la recollida d'informació diària de la temperatura, meteorologia, estat de la mar i de l'aigua, presència de meduses.

 

VI. ANALÍTIQUES, INSPECCIONS I OBSERVACIONS

-    Ajuntament: Inspeccions  higienicosanitàries i de consum a les guinguetes de begudes i menjars i als de venda de gelats.

-    Agència Catalana de l'Aigua (ACA): Analítiques de la qualitat de les aigües de bany elaborades  quinzenalment.

Els resultats de les  últimes temporades, en dos dels punts de mostreig, és d'excel·lent.

Els resultats estaran exposats en els llocs de socors, en el punt d'informació turística i es podran consultar a: www.gencat.cat/acawww.gavaciutat.cat

-    AMB: Anàlisi de sorra de la platja  quinzenal. Els resultats de les  últimes 4 temporades de les analítiques de la sorra  han estat òptima.

-    Institut de Ciències del Mar  (ICM-CSIC): Nou projecte de meduses, seguiment de l'observació de meduses i l'estudi de la seva assistència mèdica. L'Ajuntament de Gavà col·labora en l'obtenció de dades a través del servei de Salvament i socorrisme des de l'inici del projecte, d'àmbit europeu.

-    Demarcació de Costes: comprovació de l'adequació de l'autorització dels serveis de temporada a la platja.

 

VII. SEGURETAT

-    L'objectiu del servei es garantir la qualitat de l'espai públic, la seguretat i la convivència.

-    Servei específic de vigilància per part de la Policia Municipal durant les hores de major afluència de persones i vehicles, que s'intensificarà els caps de setmana i festius.

-    El servei, pel que fa al control de la circulació, es reforçarà amb agents auxiliars de mobilitat.

-    La base d'operacions diürna del servei específic de vigilància de la Policia Municipal serà el Centre de Serveis de Gavà Mar, la qual cosa permetrà la reducció del temps de resposta a menys de cinc minuts.

-    La vigilància policial s'entendrà durant les 24 hores del dia i combinarà el patrullatge per les diferents zones d'interès amb patrulles en motocicleta, quad i turisme. Aquest dispositiu, que es durà a terme amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, inclou agents uniformats i de paisà.

 

VIII. NETEJA I MANTENIMENT

PRESEC

-    Neteja manual amb escombra i bufador i buidat de papereres diària, de 6:00 a 12:20 i de 13:30 a 19:00 amb un total de sis persones contractades específicament.

-    S'actua en els carrers de trànsit rodat fins els accessos, el passeig marítim, els corriols entre les dunes, zones de vegetació (dunes), parc infantil i skate parc.

-    Neteja amb escombra mecànica diària als carrers de trànsit rodat i al passeig marítim.

-    Increment de les hores de personal de neteja viària a la zona de Gavà Mar durant la temporada.

-    Supervisió general de la neteja dels vials i la sorra

-    Revisió i reparació del mobiliari urbà, jardineria, senyalització,...

Àrea Metropolitana

-    Neteja de la sorra de la platja diàriament amb maquinària i manualment

-    Neteja de les passeres, dutxes, mobiliari, panells informatius

-    Buidat de les papereres de la sorra i contenidors semisoterrats

-    Manteniment de les passeres, dutxes, mobiliari, instal·lacions esportives, jocs infantils

Altres

-    Desbrossa, tala i poda de parcel·les sense urbanitzar de l'entorn del passeig marítim

 

IX. MOBILITAT I ACCESSIBILITAT

-    Accés a la platja a peu amb 24 passeres fins a la sorra.

-    Dues passeres adaptades. A les prolongacions dels carrer  Palamós i Premià hi ha  accés adaptat  per a minusvàlids que arriba fins a l'aigua a través de passarel·les.

-    Es disposa de servei de cadira amfíbia en el lloc de socors del carrer Premià.

-    Línies d'autobús. A la zona de Gavà Mar hi arriben tres línies d'autobús: la línia GA1 (municipal), i l'L94 i l'L95, que pertanyen a l'AMB. Les parades d'autobús estan ubicades a l'avinguda d'Europa i a l'autovia C-31. El GA1és gratuït els caps de setmana i festius del 10/06 al 06/08. Tots amb una freqüència de 20' (GA1 del 10/06-06/08 i L94-L95 del 1/06-11/09).

-    Dues zones d'aparcament  restringit en calçada a vehicles inclosos dins el cens municipal i/o dels residents que n'acreditin l'ús propi en la zona interior delimitada pels carrers Salou, Cadaqués, Tellinaires, Av. Europa i Av. del Mar (sense incloure'ls).

-    Aparcament restringit a vehicles que portin visible els distintius "CERO" i "ECO" i inclosos dins el cens municipal i/o dels residents que n'acreditin l'ús propi a l'avinguda d'Europa 36.

-    Aparcament adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Hi ha 24 places d'aparcament distribuïdes als carrers: Vandellòs,  Sitges, Llança, Escala, Pals, Premià, Ametlla, Amposta, avinguda del Mar, Palamós.

-    Carril bici senyalitzat: A la Avinguda del Mar des del nucli urbà que continua al llarg del passeig Marítim de vianants de Gavà Mar

-    Aparcament de bicicletes. Hi ha 100 aparcaments de bicicletes, distribuïts per tots els carrers que donen a la platja. Hi ha 12 pàrquings de bici a la sorra

-    Dos bicibox's amb 14 places cadascun situats a l'avinguda del Mar amb passeig Marítim i al carrer Sitges

 

X. MEDI AMBIENT

-    Aportació de 40.00 m3 de sorra a les platges de Gavà

-    Preservació i recuperació del sistema dunar de Gavà

-     Promoure el coneixement i el respecte pels valors ambientals de les platges de Gavà amb la Jugateca i activitats mediambintals associades

-    Actuacions de preservació i de millora de la qualitat forestal de les pinedes litorals de Gavà

 

Carta de serveis de les platges de Gavà

L'alcaldessa
Seu electronica
webs municipals