Coincidint amb el 75è aniversari de la inauguració, el Mercat Municipal del Centre va ser objecte d'una important obra de transformació i modernització, una actuació estratègica per a la dinamització del sector comercial.

 

El projecte va potenciar la presència  física i funcional de l'històric edifici de la plaça Major amb l'objectiu de convertir el mercat en un punt de compra i de trobada modern i funcional per donar resposta a les demandes de la societat actual.

 

L'actuació no va comportar canvis substancials en l'estructura de l'edifici, i transmet a la ciutadania les sensacions pròpies d'un mercat -colors, vida, passió i alegria-. Va ser una intervenció regulada per les directrius del Pla especial de protecció i cataleg del patrimoni arquitectònic de Gavà.

 

La llum i el color són els trets distintius de l'edifici. D'una banda, el color és el protagonista de la façana per expressar de forma senzilla i alhora atractiva la vitalitat associada a un espai tan emblemàtic com és el Mercat de la plaça Major. La coberta reforça l'efecte de xemeneia de llum, banya l'espai de llum natural i el fa més amable, càlid i acollidor. Les portes d'accés, per augmentar la transparència del volum, són automàtiques i de vidre.

 

El nivell del paviment interior s'iguala amb l'exterior, amb l'objectiu de facilitar la fluïdesa de pas i l'accessibilitat al mercat. D'aquesta manera la plaça Major es converteix en un vestíbul del mateix mercat, unificant tot l'espai com un de sol i eliminant les barreres arquitectòniques.

 

Un edifici històric

 

L'edifici del mercat havia estat ocupat des de 1881 per les escoles de la plaça, que el 1934 es traslladen a les escoles graduades Salvador Lluch. Aleshores l'Ajuntament decideix reconvertir-lo en mercat municipal. Abans de decidir l'emplaçament definitiu es va convocar un plebiscit per triar entre un solar a la cruïlla entre la Rambla i el carrer  de Viladecans i l'actual emplaçament, que va resultar guanyador per aclaparadora majoria.

 

L'obra es va començar l'agost de 1934, sota el projecte de l'arquitecte Emili Gutiérrez, i la inauguració va ser a la primavera de 1935.  De seguida es van omplir les parades de carn, peix, pesca salada, llegums, fruita i verdura... Les parades de fruita i verdura estaven ubicades al mig de l'espai i entorpien el pas, per això es van traslladar a l'exterior. Unes veles enrotllables les protegien de la pluja i del sol. A partir d'aquell moment, la plaça va adquirir una fesomia característica amb les parades de fruita i verdura dels pagesos del poble.

L'alcaldessa
Seu electronica
webs municipals