La celebració de Carnaval a la nostra ciutat està lligada a l'Aplega i la Tornaboda.

La Tornaboda és una tradició que sembla tenir el seu origen en la superació de discòrdies entre Viladecans i Gavà. Després de moltes generacions de discòrdies, un dels marquesos de Viladecans i un baró d'Eramprunyà van decidir que forra millor viure en pau. Van convenir que, un dia determinant, investit amb tots els honors, seguit de tots els familiars, servents, soldats i vassalls, en comitiva aniria cap al límit dels seus dominis on s'enfrontaven amb els de l'altre. Aquell dels dos que arribés primer convidaria el seu nou amic a visitar-lo al seu castell.
L'amistat i la fraternitat van regnar tant en aquell dia, després de tants anys de lluites, que la gent dels dos pobles cada any feia una parodia d'aquest encontre. I així es va originar la Tornaboda.

 

LA COMITIVA DE LA TORNABODA
El rei Carnestoltes
L'Esparriot: personatge que vetlla pr l'ordre en tots els actes. Vesteix una llarga túnica blanca plena de picarols i esquelles que fan sonar tot caminant, i una escombra com a única arma.
El vell i la vella: són dos homes grans de bon humor responsables de mantenir el nivell de la gresca. Vesteixen de pagesos rics amb algun detall ridícul.
Els balladors de la Tornaboda
Els músics
La resta de la gent disfressada

 

EL PROGRAMA DE FESTA
Dijous gras o dia de la truita
Divendres, arribada del rei Carnestoltes a les escoles de la ciutat
L'Aplega
Balls de màscares
Balls de la Tornaboda

 

L'alcaldessa
Seu electronica
webs municipals